Volledig scherm
Bewonersprotest vorig jaar in de Kruisstraat. © Fred Leeflang

Gemeente gedaagd over invulling van bouwterrein aan de Kruisstraat

Kruisstraat Delft BV sleept de gemeente Delft voor de rechter. Na een jarenlange, slepende procedure en protesten van bewoners wil de ontwikkelaar dat de gemeente de grond bouwrijp maakt.

De 'oorlog' rond de invulling van een bouwterrein aan de Kruisstraat, in Zuidpoort, gaat daarmee een nieuwe fase in. De bewoners voeren al lang strijd tegen de invulling van het gebied. In eerste instantie zou er een grote Lidl-supermarkt komen. Onder druk van de bewoners, die fel protesteerden omdat er al twee andere supermarkten in de buurt zijn, zag de gemeente daar vanaf. De bewoners voerden aan dat de smalle straten in de omgeving ongeschikt zijn om het vracht- en autoverkeer te verwerken.

De ontwikkelaar zag zich genoodzaakt om tot twee keer toe de bouwplannen anders in te kleuren. De laatste versie zag de gemeente nog het meeste zitten: de parkeerplaatsen weggewerkt onder een groen dak, op de begane grond 'kleine' horeca en winkels en erboven appartementen. Strijdpunt blijft, ook volgens de gemeente, de bouwhoogte van het project, dat 3,5 meter boven het bestemmingsplan uitkomt. Ook de bewoners menen dat het een te hoog gebouw dreigt te worden.

'Binnen het project Kruisstraat 71 zijn de ontwikkelaar Kruisstraat Delft BV en de gemeente in een impasse geraakt over het te realiseren bouwplan en de voorwaarden hiervoor', schrijft burgemeester Marja van Bijsterveldt in een brief aan de gemeenteraad. 'De ontwikkelaar vordert via een bodemprocedure en een kort geding dat de gemeente het perceel bouwrijp maakt en juridisch levert', staat in de brief.

In samenwerking met indebuurt Delft