Delftenaren kunnen zaterdag gratis moorkoppen scoren op de markt.
Volledig scherm
Delftenaren kunnen zaterdag gratis moorkoppen scoren op de markt. © Thierry Schut

‘Gewoon moorkoppen’ op de Markt tijdens carnaval in Delft

Als zaterdag het Carnavalsfeest losbarst, zijn er twee dingen die volgens Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft) hetzelfde zijn als altijd: de naam van het feest en de naam van het gebak wat hij uitdeelt.

,,Het leek me wel leuk om op Carnaval een geintje uit te halen,” zegt de ooit weelderig besnorde bekende Delftenaar. ,,We gaan dus moorkoppen uitdelen en we noemen Carnaval gewoon Carnaval.”

Quote

Carnaval heet op een openbare school ‘verkleedfeest’ omdat het van oorsprong katholiek is. Wat een onzin!

Martin Stoelinga

Stoelinga heeft zich naar eigen zeggen ‘verschrikkelijk geërgerd’ aan de discussie die deze maand over beide namen is losgebarsten. ,,Waar zijn we nou mee bezig als we een moorkop een andere naam gaan geven, omdat het zogenaamd racistisch is? Dat slaat toch nergens op? En dat vind ik van de naam Carnaval ook. Dat wordt op een of andere openbare school ‘verkleedfeest’ genoemd omdat het katholiek is, en dat past niet bij openbaar onderwijs. Ja hallo! Wat is dat nou voor onzin!”

Hij begrijpt er niks van, geeft Stoelinga aan. En hij maakt zich zorgen over het Carnaval in zijn algemeenheid. ,,dat wordt steeds minder in Delft. Ik weet nog dat we bijna 160 groepen hadden, ik was toen Stadsprins. Als er zaterdag twintig zijn, mogen we van geluk spreken.”

Tijd dus voor een ludieke promo. Martin Stoelinga en fractiegenoot Jolanda Gaal delen vanaf 13.30 uur moorkoppen uit op de Markt. ,,En nou maar hopen dat het weer een beetje meewerkt, want dat verdienen ze echt!”

  1. De lockdown van liedjesmaker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend
    PREMIUM

    De lockdown van liedjesma­ker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend

    Lien Cornelissen (36) is liedjesmaker, cabaretière en coach ‘stembevrijding’ in Scheveningen. Eind januari speelde ze haar eerste liedjesprogramma in een uitverkocht Muzee. Na jaren van ploeteren leek de grote doorbraak een kwestie van tijd. Nu zit ze thuis met twee katten, een haperende aardlekschakelaar en een ex-vriend die verkouden is. Het dagboekverslag van een performer in coronatijd die niet bij de pakken neerzit.

In samenwerking met indebuurt Delft