Volledig scherm
© ANP

GGZ Delfland rent tegen stigmatisering

Met een team van medewerkers en patiënten doet GGZ Delfland vrijdag mee aan de Socialrun. Dit is een non-stop estafetteloop van 555 kilometer. De deelnemers hebben 48 uur de tijd om de afstand af te leggen. Ze zamelen geld in en willen op een positieve manier aandacht vragen voor minder stigmatisering van mensen met psychische problemen.

Het team van GGZ Delfland hoopt dat psychische problemen beter bespreekbaar worden. ,,Bijna vijftig procent van alle Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening'', laat deelneemster Laurian Hafkemeijer weten. ,,Daarmee is het eigenlijk een hele normale zaak. Er zonder schaamte over kunnen praten, helpt mensen weer op de goede weg. Meer openheid vinden wij daarom nodig".

De Socialrun is de langste estafetteloop van Nederland. De opzet is enigzins vergelijkbaar met de Roparun, de tocht waarbij atleten in een estafetteloop vanuit Parijs naar Rotterdam lopen.

Afsluitdijk

Bij de Socialrun legt één loper de afstand van bijna twee marathons af. De route van 555 km gaat via Utrecht noordwaarts door Drenthe en Friesland om via de Afsluitdijk weer af te zakken naar Utrecht en Amersfoort. Elke kilometer kan voor vijf euro worden gesponsord. De opbrengsten gaan naar projecten van Samen Sterk Zonder Stigma. GGZ Delfland kan worden gesponsord.

In samenwerking met indebuurt Delft