Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas vorig jaar in Delft met een mix aan pieten. © Fred Leeflang

‘Goede mix van zwarte en roetveegpieten bij sintintocht in Delft'

December nadert en dus laait de discussie omtrent Zwarte Piet als vanzelfsprekend op. Op 23 november brengt Sinterklaas een bezoek aan Delft en hij doet dat met wat organisator Herman Weyers noemt 'een goede mix van zwarte en roetveegpieten'. 

Hij reageert daarmee op het gerucht dat een veertigtal pieten weigert mee te werken aan de intocht als ze een andere kleur dan zwart moeten dragen.Weyers: ,,Ik weet niet over welke veertig Pieten het dan zou moeten gaan. We werken tijdens de intocht van Sinterklaas met een groep van honderdvijftig pieten en die zijn inderdaad niet allemaal zwart. Een stad als Delft kan het zich niet permitteren om de discussie die landelijk wordt gevoerd te negeren. In een dorp ergens in de provincie zou dat misschien kunnen, maar wij moeten met onze tijd mee. Dus moeten we ons pieten-bestand een beetje omturnen."

Dat betekent overigens niet dat de vertrouwde Zwarte Piet niet meer in Delft te zien zal zijn. ,,Zeker niet'', zegt Herman Weyers. ,,Veel van onze pieten doen al jaren mee en als die zwart willen blijven, dan blijven ze zwart. Het is wel zo, dat alle nieuwe pieten die we aannemen veegpieten worden."

Beleid

Weyers noemt het jammer dat de discussie kennelijk onder de oppervlakte wordt gevoerd en niet op de plek waar die thuishoort. ,,Als mensen willen weten wat het beleid is, dan kunnen ze dat gewoon vragen. Ik had ze dan allang gerust kunnen stellen. Het gaat er vooral om dat we met zijn allen zorgen voor een prachtig kinderfeest. Daar zijn we in Delft tot nu toe altijd uitstekend in geslaagd en ik heb er vol vertrouwen in dat het ook dit jaar niet anders is."

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft