Directievoorzitter Carina Hilders van het Reinier de Graaf ziekenhuis. ,,Alleen door krachten te bundelen, kunnen we de crisis aan.”
Volledig scherm
Directievoorzitter Carina Hilders van het Reinier de Graaf ziekenhuis. ,,Alleen door krachten te bundelen, kunnen we de crisis aan.” © Fred Leeflang

Goedgekeurde mondmaskers van Reinier de Graaf ziekenhuis aangeboden voor massaproductie

Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een door TNO uitvoerig getest en goedgekeurd ontwerp voor een FFP2-mondmasker aangeboden aan de overheid voor massaproductie. Volgens Carina Hilders, directievoorzitter van het Delftse ziekenhuis, gaat het om een mondmasker dat ‘zorgprofessionals optimaal beschermd tegen besmetting met het coronavirus’. 

Een FFP2-mondmasker. Foto ter illustratie
Volledig scherm
Een FFP2-mondmasker. Foto ter illustratie © Getty Images

Volgens Hilders kan er met dit ‘veilige’ ontwerp nu een massaproductie worden opgezet, om op deze manier snel een einde te maken aan het nijpende tekort aan veilige mondmaskers voor zorgpersoneel in Nederland. Het mondmasker is door een onderzoeksgroep van het Reinier de Graaf, de TU Delft en chemiebedrijf DSM ontwikkeld. 

In een verklaring laat directievoorzitter Hilders weten dat ‘ook het Reinier de Graaf ziekenhuis kampt met schaarste’. Om de voorraad op peil te houden, zo stelt ze, ontwikkelde een taskforce van het ziekenhuis, bestaande uit medici en infectiepreventie-specialisten, een eigen lijn mondmaskers die voldoen aan de veiligheidseisen van een FFP2-mondmasker. Hiermee kan zorgpersoneel van het Reinier de Graaf ziekenhuis en andere zorginstellingen in de regio voor handelingen buiten de Intensive care afdeling (IC) veilig werken.

Hilders: ‘We hebben de mondmaskers in samenwerking met het fijn chemiebedrijf DSM en de TU Delft kunnen verbeteren tot een ontwerp voor veilige FFP2-mondmaskers. Deze bieden ook bescherming aan zorgprofessionals die werken op de IC. Gezien de verwachte toestroom aan Covid-19 patiënten, moeten we alles op alles zetten om zorgpersoneel in heel Nederland zo goed mogelijk te beschermen. Met het delen van het ontwerp aan de overheid hoop ik dat er een landelijke massaproductie opgezet wordt, want met name aan veilige FFP2-mondmaskers is een groot tekort. Alleen door krachten te bundelen kunnen we deze crisis aan.’

In samenwerking met indebuurt Delft