Volledig scherm
Catherine Bij de Vaate © Fred Leeflang

GroenLinks bezorgd om Delftse kinderen zonder paspoort

GroenLinks in Delft maakt zich zorgen om Delftse kinderen die geboren zijn zonder nationaliteit. Mogelijk gaat het om enkele tientallen minderjarigen. De kans is groot dat ze later in de problemen komen als ze willen trouwen, reizen of een bankrekening openen. GroenLinks, dat raadsvragen heeft gesteld, wil dat de gemeente Delft hen te hulp schiet.

In Nederland zijn naar schatting 55.000 mensen zonder nationaliteit. GroenLinks wil weten hoeveel mensen in Delft ‘erkend staatloos’ zijn. Ook is de partij benieuwd hoeveel Delftenaren tot de categorie ‘nationaliteit onbekend’ behoren.

Het stempel ‘nationaliteit onbekend’ is bedoeld als tijdelijke administratieve oplossing. In dat geval moet er moet meer onderzoek naar iemands nationaliteit gedaan worden of iemand moet als staatloos erkend worden. Nederland heeft echter geen procedures voor mensen die willen bewijzen dat geen enkel land ze erkent als onderdaan. 

Niet langer wachten

Utrecht en Den Haag willen niet langer wachten op wetgeving en gaan mensen zonder paspoort zelf helpen. GroenLinks-raadslid  Catherine Bij de Vaate in Delft roept het college nu op dit voorbeeld te volgen. Dit kan door actief onderzoek te doen naar iemands nationaliteit. Als dit spoor doodloopt, zou een erkenning als staatloze kunnen volgen.

Er kunnen diverse oorzaken zijn dat baby’s zonder nationaliteit worden geboren. Soms worden ze opgevoed door een alleenstaande moeder die haar nationaliteit niet kan doorgeven omdat een paspoort alleen via de mannelijke lijn wordt verstrekt. Ook komt het voor dat vluchtelingen hun identiteitspapieren weggooien in de hoop asiel te krijgen.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft