Volledig scherm
Delft van boven © Thierry Schut

‘Grote woningnood vraagt om meer sociale huurwoningen’

Delft moet haar woonbeleid snel bijstellen. Dat vindt de Delftse SP naar aanleiding van nieuwe cijfers over de woningnood in de gemeente. Capital Value en ABF Research concluderen in een gisteren gepresenteerd landelijk onderzoek dat het woningtekort nergens groter is dan in Delft. 

‘We doen een dringend beroep op het college om meer sociale huurwoningen en middelhuurwoningen te bouwen.’ Het woningtekort spitst zich toe op woningen met een huur tot 985 euro per maand. In de sectoren sociale huurwoningen (tot 720 euro) en middelhuurwoningen (tot 985 euro) is een tekort aan 175.000 woningen. De tekorten zijn het grootst in de regio’s Delft en Westland, direct gevolgd door Amsterdam, Utrecht en de regio Den Haag. 

De cijfers vormen volgens de SP nieuw bewijs dat het beleid moet worden aangepast. ‘Hoe rijmt u de Woonvisie, die uitgaat van een teruggang in het aantal sociale huurwoningen omdat er in de toekomst minder behoefte aan zou zijn, met dit recente onderzoek?’, schrijft fractievoorzitter Lieke van Rossum van de SP.

In de Woonvisie daalt het aantal sociale huurwoningen van 50 tot 33 procent. In absolute aantallen blijft het aantal volgens het Delftse college echter ongeveer gelijk. De procentuele daling wordt verklaard door de geplande bouw van 15.000 woningen, die voor het grootste deel in de duurdere koop- en huursector moeten worden gerealiseerd. 

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld. ‘Hoe gaat u naar aanleiding van dit onderzoek zorgen voor meer huurwoningen in Delft de komende jaren zodat mensen de stad niet hoeven te verlaten omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden?’

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft