Volledig scherm
Het Kraaiennest. © Staatsbosbeheer

Grutto’s krijgen nieuw thuis in Het Kraaiennest om aan te sterken na lange reis

Grutto’s en andere weidevogels krijgen een nieuwe plek om bij terugkomst uit Afrika aan te sterken voor het broedseizoen. Het Hoogheemraadschap van Delfland, het Weidevogelpact, Staatsbosbeheer en SVB Delfland gaan samenwerken om natuurgebied het Kraaiennest in Midden-Delfland in 2020 zo aan te passen dat de vogels er veilig kunnen rusten.

Volgens John Kleijweg van de Vogelgroep Midden-Delfland en het Weidevogelpact gaat het niet goed met de grutto. Daarom hebben ze eigen plekken nodig, die nu gemaakt worden in het zuidelijke deel van het Kraaiennest. ,,Na het graven van de plassen zo’n 25 jaar geleden, is de zuidplas lange tijd een heel belangrijke plas geweest voor weidevogels”, weet Kleijweg. ,,Toen het waterpeil werd verhoogd, konden de vogels geen voedsel meer uit de bodem halen en vertrokken ze.” Het waterpeil zal nu een deel van het jaar worden verlaagd.

Raster

Om te voorkomen dat de rust bruut verstoord wordt door honden en vossen, komt er op tien meter van de kant een raster in het water. Daarnaast wordt de open verbinding met de polder hersteld door essen weg te halen en worden de wilgen gesnoeid.

Hoogheemraad Marcel Belt omarmt het pact. Hij noemt het ‘een prachtig voorbeeld van samenwerking van verschillende gebiedspartners’. Beheerder Laurens Bonekamp van Staatsbosbeheer vindt het mooi dat het recreatiegebied wordt gecombineerd met de natuur.

Ook Sportvisserijbelangen (SVB) Delfland is erbij betrokken. Er kan straks niet meer gevist worden, maar volgens voorzitter Theo Stremme is dat geen probleem, omdat de vissers de weidevogels een warm hart toedragen.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft