Volledig scherm
PREMIUM
Chef-kok en eigenaar Eric Ketel met het handelsmerk van zijn visrestaurant: de kreeft. © FOTOBURO FRED NIJS

'Heb Delft aan de kreeft gekregen'

De droom die uitkwam voor chef-kok Eric Ketel houdt al vijftien jaar stand: zijn visrestaurant Les Copains.

In de horeca in Delft mag Les Copains van het echtpaar Debbie en Eric Ketel een begrip heten. Vijftien jaar geleden lieten ze hun droom, een eigen visrestaurant, uitkomen. Met Les Copains aan de Breestraat kreeg Delft er een zaak bij in het zogenoemde hogere segment.

Dat Delft en omstreken daar blijkbaar behoefte aan had en ook de crisis Les Copains ('de kameraden') er niet onder kreeg, bewijst het feit dat de zaak met 2018 aan de horizon nog net zo levend is als de kreeften in het homarium.

Voor Eric Ketel (50) begon het vak 33 jaar geleden. ,,Ik ben ooit begonnen bij Lee Towers Palace toen ik 17 jaar was. Daarna heb ik in verschillende restaurants in Den Haag gewerkt, waaronder Da Roberto en Julien. En niet in de laatste plaats vijf jaar bij sterrenzaak Seinpost, waarvan vier jaar als sous-chef onder Paul van Waarden.''

Bij Seinpost-eigenaar Edwin van der Goor is volgens Ketel ook de liefde voor vis, schaal- en schelpdieren ontstaan. Daar leerde hij het vak om vis te bereiden. ,,Edwin is wel het grote voorbeeld voor mij, zowel als mens maar zeker als gastheer en vakidioot. Wij hebben ook nog steeds contact met elkaar.''

Na Seinpost vertrok Ketel voor vier jaar als chef-kok naar het toenmalige Nederlands Congresgebouw, werkte hij even bij de Uithof en was De Zoute Zoen in Scheveningen zijn laatste zaak voordat hij met Debbie de stoute schoenen aantrok en zich in het Delftse avontuur stortte. In december 2002 namen Debbie en Eric Ketel de zaak over van de ouders van Debbie, Ankie en Fokko Schomaker.

In samenwerking met indebuurt Delft