Volledig scherm
De ondergrondse tunnel begon bij het Prinsenhof toen het nog een klooster was. © Koninklijk Nederland

Heeft Delft een ondergronds gangenstelsel?

In Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Deze week: Heeft Delft een ondergronds gangenstelsel?

Op Delftse verjaardagen wordt het gerucht nog wel eens nieuw leven in geblazen. En ook in de kroeg komt het verhaal af en toe nog ter sprake: er zou een énorm ondergronds tunnelstelsel zijn in Delft. Dat zou er al zo lang liggen, dat Willem van Oranje eens via die weg is ontsnapt. Hij kon via de tunnels vanuit het Prinsenhof naar de Markt komen, zonder dat hij werd gezien. Is dit een broodjeaapverhaal, of zit er een kern van waarheid in?

Quote

Dit is een verhaal dat gidsen graag vertellen tijdens een rondlei­ding

Stammes

Wie er wellicht meer van weet is stadsgids Dick Stammes, de man die zo'n beetje álles over de historie van Delft weet. Hij vertelt: ,,Dit is een verhaal dat gidsen graag vertellen tijdens een rondleiding, haha. Alleen vergeten sommige gidsen erbij te vertellen dat het gewoon een mooi verhaal is, maar dat er geen bewijs is dat het ook klopt. Ik heb er in elk geval nog nooit bewijzen van gezien."

Overdreven

Een gangenstelsel is wellicht wat overdreven, maar er zit wél een kern van waarheid in het verhaal. Onder de Delftse binnenstad was minimaal één tunnel te vinden. Die liep van het Prinsenhof naar de Oude Delft.

,,Hij is gegraven in de middeleeuwen, toen het gebouw nog dienst deed als klooster. De nonnen van het Sint Agathaklooster mochten niet naar buiten om boodschappen te doen en lieten ze daarom per boot afleveren bij een poortje aan de Oude Delft. Ze namen de producten vervolgens mee naar binnen via de onderaardse gang."

Niemand weet of de hofhouding van Willem van Oranje gebruikmaakte van de tunnel. Of de Vader des Vaderlands er ooit één stap in heeft gezet? Vermoedelijk niet, al is het niet helemaal uit te sluiten.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je meer lezen in de rubriek Delftse Mysteries? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Delft