Volledig scherm
Een pad tijdens de Paddentrek. © Robin Utrecht

Helft minder dieren overgezet tijdens paddentrek

De vrijwilligers van de KNNV afdeling Delfland hebben in deze regio dit jaar de helft minder padden overgezet dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit het verslag van de paddentrek 2019. De vrijwilligers hebben tussen 22 februari en 6 april in de hele regio Delfland in totaal 8177 amfibieën naar de overkant van de weg geholpen. Dat waren er vorig jaar met bijna 15.000 véél meer. Bovendien bedroeg het aantal overzetdagen nu 34, tegen 24 vorig jaar.

Verreweg de meeste dieren die werden overgezet, waren gewone padden: 5773. Vorig jaar waren dat er nog 11.024. Dat er veel minder amfibieën zijn overgezet, kan volgens de KNNV mogelijk verklaard worden door de droge zomer van vorig jaar.

Verontrustend is volgens de natuurhistorische vereniging dat het aantal locaties waar padden en salamanders voorkomen al jaren afneemt. Dat komt waarschijnlijk door het verkeer en door de grotere aanwezigheid van natuurlijke vijanden, zoals karpers en Amerikaanse rivierkreeften. 

Volledig scherm
De padden komen ’s avonds in beweging in plaats van overdag, omdat ze dan minder kans hebben om opgegeten te worden. © Robin Utrecht

Op plekken waar relatief veel amfibieën slachtoffer worden van het verkeer neemt de populatie af, zoals onder meer op delen van de Kerkpolderweg in Delft, waar geen overzetacties zijn. Tijdens de trek komen bovendien veel amfibieën in straatkolken (putten) terecht. ‘Extra maatregelen ter voorkoming lijken op zijn plaats', schrijft de KNNV. 

Positief is daarentegen dat op plekken met natuurvriendelijke oevers meer padden en salamanders voorkomen, zoals bij de Van der Slootsingel in Delft. Zonder de inzet van overzetters zou deze plek geen amfibieën hebben, omdat de verkeersdruk in de wijk erg hoog is, aldus de KNNV. Ook de Middelweg in Delft heeft zich in een paar jaar ontwikkeld tot een goede paddenlocatie.

In het hele Delflandgebied neemt het aantal waargenomen kikkers al enkele jaren toe en dat komt volgens de KNNV mogelijk door de verbeterde waterkwaliteit.      

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft