Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Hevige strijd over bezoeken dementerende moeder: ‘Kijk niet naar elkaar, maar naar haar’

Een Delftenaar heeft woensdag in een kort geding geëist dat de vriend van zijn dementerende moeder in verpleeghuis Bieslandhof in Delft haar een jaar lang niet mag bezoeken. De emoties liepen hoog op. 

De rechter droeg beide partijen uiteindelijk op om een bezoekregeling met harde afspraken te maken. ,,Kijk niet naar elkaar, maar naar haar”, zei hij.

De zoon van de 77-jarige vrouw en de vriend van zijn moeder voerden al meer juridische procedures tegen elkaar. Maar dit keer ging het om een contactverbod. Volgens de advocate van de zoon zou zijn moeder zich niet thuis gaan voelen in de Bieslandhof zolang de vriend zichzelf opdrong. Hij zou haar opstoken tegen de instelling en zich bemoeien met medicijnenverstrekking. Verder hield hij zich niet aan de bezoektijden.

,,De belangen van de moeder komen in het gedrang.” De zorgmanager van de Bieslandhof had ook al een brief geschreven over de situatie. Maar die brief zou zijn ‘gedicteerd’ door de zoon, er stonden ‘leugens’ in, stelde de advocaat van de vriend. Daarop ontvouwde zich woensdag in de rechtszaal een welles-nietes-spel waarbij krachttermen werden gebruikt als ‘stuitend’ en ‘schokkend’.

Verdriet

De zoon ‘worstelde met het verdriet van zijn moeder die van de vriend af zou willen’. Maar de vriend noemde haar ‘mijn vrouw en partner’ die hij al 29 jaar kent en dus dagelijks wilde blijven bezoeken. Zij zou niet aan Alzheimer lijden, zoals de zoon beweerde. De rechter voelde de ‘negatieve vibes’ in de zaal en hield het liever bij de feiten. ,,Dit is een hele emotionele toestand over iemand die heel kwetsbaar is. Er is een enorme strijd en dat kan niet.” Een eventueel contactverbod vond de rechter erg vergaand. ,,Wat is er mogelijk zonder deze strijd. Wat is het beste voor de vrouw?”

De advocaat van de vriend stelde voor om alle procedures in te trekken en afspraken op papier te zetten. De eiser wilde daar onder voorwaarden aan meewerken. ,,Er moet wel een begrenzing van de bezoektijden zijn.” De rechter vond het belangrijk dat er een ‘positieve benadering’ kwam, te controleren door een arts of verpleegkundige. De partijen krijgen twee weken om die afspraken te maken. Lukt dat niet dan zal de rechter alsnog uitspraak doen over het gevraagde locatieverbod.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft