Volledig scherm
Koen Snelders met een populair T-shirt, dat hij zelf heeft gemaakt. © indebuurt Delft

Hippe T-shirts van Barcelonete komen uit Delftse woning: ‘Fuck Paparazzi’ populair bij celebrity's

InterviewAls kleding te koop is bij een hippe winkel en gedragen wordt door 'influencers' zou je denken dat het wordt ontworpen door een of andere beroemde designer vanuit een chic atelier. Maar in het geval van Barcelonete is daar niets van waar. Dat schrijft indebuurt Delft

Quote

Niemand heeft zin om 200 euro te betalen voor een T-shirt, tenzij het gemaakt is door Jay-Z

De kleding wordt bedrukt en verstuurd vanuit een doodgewoon huis door Delftenaar Koen Snelders. ,,Mijn droom is dat Barcelonete wereldwijd gedragen wordt.”

Het idee voor Barcelonete ontstond in 2014. ,,Ik heb altijd van mode gehouden, maar miste originele kleding. Veel populaire items heeft iedereen. Mijn broer Pieter had hetzelfde en dus gingen we samen op onderzoek uit om te kijken of we onze eigen T-shirts konden maken en bedrukken.”

De twee gingen naar Portugal, lieten een shirt ontwerpen en openden een webshop. Maar helaas. ,,Doordat we het hele productieproces zelf deden, werd het erg duur. Niemand heeft zin om 200 euro te betalen voor een T-shirt, tenzij het gemaakt is door Jay-Z of zo."

Prints

De broers Snelders besloten kwalitatieve T-shirts in te kopen met daarin hun eigen merk en waslabel. De prints ontwierp Koen zelf en ook het bedrukken deed hij thuis. Dat viel wél in de smaak. ,,Ons kenmerk is dat de kledingstukken speels en clean zijn. Daarnaast is er altijd een knipoog naar de actualiteit. We hebben net bijvoorbeeld een nieuwe collectie gedaan met dikke lippen en daaronder 'Plastic fantastic'. We zien dat veel mensen botox doen en daar is dit een parodie op."

Quote

Geen beroemd­heid kan normaal over straat lopen of hij wordt gefotogra­feerd en gefilmd

Ook het T-shirt met 'Fuck paparazzi' is een parodie. ,,Geen beroemdheid kan normaal over straat lopen of hij wordt gefotografeerd en gefilmd. Maar ook 'normale' mensen hebben er last van: organiseer een willekeurig etentje met vrienden en je staat op Instagram of Snapchat. Het T-shirt is ook daadwerkelijk populair bij celebrity's: zo is Yuki van Kris Kross Amsterdam ermee gespot tijdens een tour in Jakarta."

Sinds november zijn de kleren van Barcelonete ook te koop in Delft bij Dinmar Fashionstore. ,,Echt supergaaf vind ik dat. We verkopen ook steeds meer via de webshop. Dat vind ik het allerleukste, dat mensen die ik niet ken mijn ontwerpen dragen", vertelt Koen Snelders.

Koen werkte tot een paar maanden geleden nog 'gewoon' als allrounder bij AgriXpert in Schipluiden. ,,Maar ik kreeg het steeds drukker, tot ik op het punt kwam dat ik dacht: als ik het wil laten slagen, moet ik er helemaal voor gaan. Het was wel spannend om die zekerheid op te geven, maar het was nu of nooit."

Administratie

Zijn broer Pieter werkt er nog wel naast. ,,Hij doet vooral de administratie en denkt mee met de designs."

Koen is nu fulltime bezig met ontwerpen, bedrukken en verzenden. Dat is best een klusje. ,,Ik maak de designs in Illustrator. Daarna print ik ze op speciaal materiaal en dat druk ik zelf op een T-shirt. Elk design komt in een beperkte oplage, dus ik bedenk steeds iets nieuws. Dat is het leuke aan Barcelonete: je hebt altijd een uniek item."

Koen is trots op wat hij en Pieter tot nu toe hebben bereikt met Barcelonete, maar natúúrlijk droomt hij van meer. ,,Ik hoop dat we bij steeds meer winkels gaan verkopen. Mijn droom is om bij de Bijenkorf te hangen, dat zou zó gaaf zijn!"

In samenwerking met indebuurt Delft