Wilco Blaak, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk. ,,Hoop en troost en een blijk van waardering voor de hulpverleners."
Volledig scherm
Wilco Blaak, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk. ,,Hoop en troost en een blijk van waardering voor de hulpverleners." © Fred Leeflang

Historische Bourdon van Oude Kerk
luidt tijdens ‘klokken van hoop’

De Bourdonklok van de Oude Kerk zal in de maand april elke woensdagavond luiden tussen 19.00 en 19.15 uur. Delft sluit zich hierbij aan bij de landelijke actie ‘klokken van hoop’ waar zo’n 650 kerken aan meedoen. Normaal gesproken laat de Bourdon uit 1570, met een gewicht van ruim 9000 kilo de grootste historische luidklok van Nederland, alleen van zich horen tijdens bijzettingen van het koninklijk huis in de Nieuwe Kerk.

De Bourdonklok van de Oude Kerk.
Volledig scherm
De Bourdonklok van de Oude Kerk. © Fred Nijs

,,Ja, dit is vrij uniek”, bevestigt Wilco Blaak, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk. ,,De klokkentoren is eigendom van de gemeente en dus heb ik het idee voorgesteld aan burgemeester Marja van Bijsterveldt om als Delft aan deze actie mee te doen. Ze was gelijk enthousiast. Het initiatief is bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden. Overigens was de laatste keer dat de Bourdon werd geluid tijdens de herdenking van de MH17-ramp.  Naast koninklijke bijzettingen luiden we de klok ook bij dit soort nationale, bijzondere gelegenheden”, aldus Blaak. 

Volgens hem moet het luiden van klokken in heel Nederland in april vooral ‘hoop en troost brengen en om aan te geven dat we allemaal met elkaar verbonden zijn’. ,,Daarnaast is het ook een blijk van waardering voor de hulpverleners die zich inzetten voor onze gezondheid. De kerken nodigen iedereen uit om – als de klokken klinken – een kaars voor het raam te plaatsen, of een lantaarn voor de deur. Als teken van verbondenheid.”

In samenwerking met indebuurt Delft