Volledig scherm
Parochie St. Antonius & St. Cornelius - Den Hoorn © Fred Leeflang

‘Hoofdpijn door straling van zendmasten op kerk’

Omwonenden van de katholieke kerken in Maasland en Den Hoorn maken zich zorgen over de straling van zendmasten. Deze week meldde deze krant dat het rijk de straling van deze masten aan banden wil leggen.

Quote

Mijn zoontje heeft op 2-jarige leeftijd een hersentu­mor gekregen. Mijn zorgen zijn dus erg groot

Bianca Berends

Bianca Berends woont met haar gezin pal naast de Heilige Maria Magdalenakerk in Maasland. Ze maakt zich zorgen sinds ze recent hoorde dat er in 2014 vier zendmasten op deze kerk zijn geplaatst.

Ze kreeg deze informatie bij toeval, omdat een actiegroep in Den Hoorn zich recent tegen de voorgenomen plaatsing keerde van een zendmast op de Sint-Antonius en Corneliuskerk, die net als de kerk in Maasland onderdeel uitmaakt van de Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochie. Deze actiegroep heeft de petitie ‘Geen zendmast op de kerk in Den Hoorn’ op Petities24.com gezet en ontdekte dat er op de kerk in Maasland al zendmasten zijn gezet.

De activisten stellen dat een zendmast (ernstige) gezondheidsschade kan veroorzaken als hij te dicht bij woningen wordt neergezet. Zij beroepen zich op een groot aantal studies én op een oproep van de Raad van Europa (in 2011) aan Europese landen om alle mogelijke maatregelen te nemen om de blootstelling van burgers aan elektromagnetische straling te reduceren. En dan gaat het met name om jongeren.

Hoewel ze zelf zegt geen causaal verband aan te kunnen tonen, vermoedt Bianca Berends dat het feit dat alle drie haar kinderen vaak last hebben van hoofdpijn verband houdt met de straling van de zendmasten op de kerk naast haar huis. Dat schreef ze ruim een week geleden in een mail aan de Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochie. ,,En dan heb ik nog niet gesproken over wat mijn zoontje is overkomen”, zegt Berends. ,,Hij heeft op 2-jarige leeftijd een hersentumor gekregen. Mijn zorgen zijn dus erg groot.”

Overdreven

De kerk heeft haar nog geen reactie gegeven. Beheerder Piet Vijverberg van de kerk in Maasland zegt op vragen van deze krant dat het getal van ‘vier zendmasten lichtelijk overdreven’ is. ,,Het zijn er tweeënhalf, nou goed. Ik zeg er niks over. Wat een onzin.’’

Wendy Schouten, lid van de actiegroep in Den Hoorn en in het dagelijks leven onder meer ‘stralingsdeskundige binnenshuis’, is blij dat gisteren bekend werd dat het ministerie van Economische Zaken plannen heeft om de straling van zendmasten landelijk te gaan beperken.

Schouten: ,,Nederland had dat al veel eerder moeten doen. In landen als Zweden en Duitsland mogen zendmasten helemaal niet in woonwijken staan. In Nederland is de blootstelling aan straling het hoogste ter wereld. Het wordt hoog tijd dat dit verandert.”

In samenwerking met indebuurt Delft