Volledig scherm
Tom Duijndam en Cindy van Tienen: dolblij met hun prijzen. © Fred Leeflang

Horeca trots op 'Broodje Anders'

Chef-koks met een beperking zijn hot in Nederland. Twee van de drie beste koks werken in Delft en daar is de horecasector trots op.

Fantastisch toch? Eigenaar Anne Kleijweg van Firma van Buiten steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. Op de Horecava gingen twee Delftse chefs er met goud en brons vandoor tijdens de vakwedstrijd 'Lekker Anders'. Tom Duijndam van Firma van Buiten maakte het Lekkerste Broodje van Nederland - Billy's Burger - en Cindy van Tienen van het Stads-Koffyhuis werd derde met haar 'Boerenbol'. ,,Het is sowieso elke dag een feest om deze mensen met hun vak bezig te zien", zegt Ferry van Winden van Het Stads-Koffyhuis. ,,Als ze dan ook nog zo succesvol zijn in een vooraanstaande landelijke wedstrijd, dan kunnen we daar als Delftse horeca-ondernemers alleen maar bijzonder trots op zijn!"

Tom Duijndam maakte op de Horecava indruk met zijn creatie 'Billy's Burger'. De vakjury prees het winnende broodje vanwege de heerlijke smaak en het enthousiasme waarmee het is gemaakt. ,,Dat verbaast me niets", zegt Ferry van Winden, uiteindelijk toch een beetje de 'verliezer'. ,,Tom is een topper die elke dag met veel enthousiasme aan de slag gaat. Hij neemt zijn werk ongelofelijk serieus, dat zie ik bij Cindy ook. Je hoeft deze chefs eigenlijk nooit te motiveren. Ze gaan er elke dag honderd procent voor."

Volledig scherm
© Fred Leeflang

Spanning

De spanning was te snijden op het podium, waar de vijftien deelnemers in een tijdsbestek van steeds acht minuten hun creaties moesten neerzetten. Daarbij hadden ze hulp van hun begeleiders Roy Stet en Roland Dijkman, maar de deelnemers moesten wel zelf het voortouw nemen.

De wedstrijd 'Lekker Anders' is onderdeel van de Lekkerste Wedstrijden die op de Horecava plaatsvinden. Deze specifieke wedstrijd is bedoeld voor horecapersoneel met een afstand tot de arbeidsmarkt. De deelnemers kregen de opdracht om live op het podium vijf identieke broodjes te maken, die vervolgens voor hun ogen door de vakjury zijn geproefd en beoordeeld.

Van Winden: ,,De jury lette op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs. Maar vooral een uniek en spraakmakend karakter van het broodje maakte het verschil."

Naast goud en brons gingen er nog vier sponsorprijzen mee naar Delft. Philip van de Sar namens het Stads-Koffyhuis en Tobias Westerveld namens Firma van Buiten wonnen beide ook een beker. ,,Zij maken ons super trots."

In samenwerking met indebuurt Delft