Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marco de Swart

Horizon gaat met iPad taalachterstand te lijf

Basisschool De Horizon in Delft gaat aan veertig gezinnen met kinderen van nul tot zes jaar iPads uitlenen, voorzien van taaleducatieve sofware. Want: ,,Taal is de basis voor alles."

Op groepsbijeenkomsten in wijkcentra en op basisschool De Horizon krijgen ouders uit de Delftse aandachtsbuurten Poptahof en Buitenhof nu al handvatten voor de taalondersteuning van hun kind. Uniek - voor Nederland - is dat zij ter ondersteuning straks taaleducatieve iPads kunnen lenen voor thuisgebruik. Hiermee werken ze niet alleen aan taalvaardigheid maar ook aan het vergroten van de digitale kennis in het hele gezin.

De Horizon heeft voor het project 'DigiTAAL' een subsidie van 50.000 euro ontvangen van het Kansfonds. Het is voor de eerste keer in Nederland dat een school subsidie van dit fonds ontvangt.

Opvoeding

Quote

Met het inzetten van tablets kunnen we de opvoeding van deze kinderen verrijken en hun kansen voor de toekomst vergroten

Kees Huisman

De voorbereidingen voor het project zijn in inmiddels in volle gang. De iPads worden momenteel gebruiksklaar gemaakt en voorzien van software. De begeleiders volgen een cursus om op alles soepel te laten verlopen. 

,,Met het inzetten van tablets kunnen we de opvoeding van deze kinderen verrijken en hun kansen voor de toekomst vergroten", stelt projectcoördinator en initiatiefnemer Kees Huisman van De Horizon. ,,Want het opgroeien in een kansarme omgeving heeft grote negatieve gevolgen voor het latere leven van kinderen. En ook de ouders zijn gebaat bij het aanleren van digitale vaardigheden. Ze kunnen zo hun isolement doorbrekenen en de wereld ontdekken."

Volgen
Op de verstrekte iPads kan alleen de aangebrachte software worden gebruikt. Huisman: ,,De tablets zijn zelfs zo ingericht dat de leerkracht kan volgen wat er gebeurt met het apparaat." Ook de selectie van de gezinnen komt voor rekening van leerkrachten. Huisman: ,,De juf of meester weet meestal het beste welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen.'' 

Wethouder Aletta Dekker opent het project offcieel op 28 juni bij De Horizon.

In samenwerking met indebuurt Delft