Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Huizenprijzen schieten in Delft door het dak

De woningmarkt in Delft, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland is oververhit. Omdat de woningvoorraad opraakt, zijn in het afgelopen kwartaal veel minder woningen verkocht in vergelijking met vorig jaar. De woningen die wél worden verkocht, gaan weg voor de hoofdprijs. ,,Starters en middeninkomens staan buitenspel.”

Dat blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM Haaglanden. Wie een huis in Delft koopt, is nu gemiddeld 269.790 euro kwijt. In gewilde wijken als de binnenstad, Hof van Delft en het Westerkwartier ligt de gemiddelde prijs echter veel hoger. In het derde kwartaal van vorig jaar ging de gemiddelde Delftse woning nog voor 8 procent minder van de hand.

 In Den Haag zijn van juli tot en met september 10,8 procent (1150 woningen) minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een woning in Den Haag kost momenteel gemiddeld 311.900 euro: bijna 16 procent meer dan vorig jaar.

Daling

In het Westland loopt het aantal verkochte woningen procentueel nog veel sterker terug. Het afgelopen kwartaal wisselden liefst 29,6 procent minder woningen van eigenaar dan vorig jaar. Ook hier rijzen de woningenprijzen de pan uit. Een huis in het Westland kost gemiddeld 320.567 euro. Dat is ruim 9 procent meer dan vorig jaar. Huizen gaan wel sneller van de hand. Het kost momenteel slechts zo’n 43 dagen om een woning te verkopen. Vorig jaar waren dat er nog 55.

Als niet snel nieuwe woningen worden bijgebouwd, raken we in grote problemen, waarschuwt NVM. Delft trekt zich deze waarschuwing aan. Op dit moment zijn honderden woningen in aanbouw en staan er nog eens duizenden op stapel.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft