Volledig scherm
De bekende ijsbaan van de Beestenmarkt verhuist nu naar de Schoemaker Plantage. © Fred Nijs

IJsbaan keert terug in Delft

Na twee jaar wordt in Delft weer een schaatsbaan aangelegd. Niet op de Beestenmarkt, maar dit keer aan de Schoemaker Plantage.

Quote

We hebben nog een gaatje in de begroting, maar dat wordt wel gedicht.

Nanette Verschoor

Het wordt grootser dan ooit, belooft de organisatie van Winters Delft. Met meer dan 1.200 vierkante meter ijs in de vorm van drie schaatsbanen onder een enorme circustent, inclusief ijsglijbaan, sneeuwduinen en een muziekfestival maakt het Delftse winterpretevenement - na een jaar afwezig te zijn geweest - een feestelijke comeback.

Subsidies
Vorig jaar ontbrak de vertrouwde ijsbaan op de Beestenmarkt, onder andere door teruglopende subsidies. Hoewel de schaatsbaan al veertien jaar het populaire terrassenplein sierde, lukte het in 2015 niet om genoeg ondernemers op te trommelen die een financiële bijdrage konden leveren aan de organisatie van een winters feest.

Voor de komende periode - van 16 december tot en met 16 januari - is het Nannette en Robin Verschoor (van Nota Bene) nu wel gelukt om het financiële plaatje rond te krijgen. Dit keer niet voor een evenement op de Beestenmarkt, maar wel aan de Schoemakers Plantage - een stuk buiten het centrum van Delft.

Hip
De keuze voor deze locatie heeft te maken met sponsor AM, het ontwikkelingsbedrijf achter de nieuw te verrijzen woonbuurt Schoemakers Plantage. Deze wil van de te bouwen woonbuurt een hippe, aantrekkelijke wijk maken. De ijsbaan zou hierbij kunnen helpen.

Nannette Verschoor: ,,Vanaf de aankondiging dat er weer zicht was op een winterevenement kregen we veel enthousiaste reacties van bewoners, bezoekers en bedrijven. De eerste benodigde 80 procent aan sponsorgelden hadden we relatief snel binnen. De spreekwoordelijke laatste loodjes waren ook hier het zwaarst."

,,We hebben nog steeds een gaatje in de begroting, maar gaan er vanuit dat het gaat lukken om dat nog te dichten."

Overkapping
Het feit dat de drie schaatsbanen een volledige overkapping krijgen, ziet de organisatie als een grote stap voorwaarts. Nannette Verschoor: ,,Zowel het schaatsterras als de drie schaatsbanen leggen we aan onder een enorme circustent. Uiteraard met open zijkanten, want we willen wel het 'buiten schaatsgevoel' behouden. Maar we hebben dus geen last meer van regen of sneeuw. Er kan straks - in de kerstvakantie en een week ervoor en erna - gewoon altijd geschaatst worden."

  1. Celstraffen tot negen jaar voor smokkel van 1136 kilo cocaïne van Colombia naar Nieuwkoop

    Celstraf­fen tot negen jaar voor smokkel van 1136 kilo cocaïne van Colombia naar Nieuwkoop

    Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen een 24-jarige Hagenaar, twee Delftenaren en een Nieuwkoper (64) celstraffen tot 9 jaar voor het smokkelen van 1136 kilo cocaïne naar Nederland. Het viertal liep tegen de lamp toen het dacht een zeecontainer met 33 sporttassen drugs op te halen in de haven van Antwerpen. Maar de Belgische Douane had de drugs al gespot en verborgen camera’s in de container gehangen.

In samenwerking met indebuurt Delft