Volledig scherm
De herontwikkeling van de Kruisstraat zorgt al geruime tijd voor veel emoties onder omwonenden. © Fred Leeflang

Impasse Kruisstraat duurt nog altijd voort

Deskundigen gaan mogelijk een bindend advies geven over de impasse rond de herontwikkeling van de Kruisstraat. Dat schrijft het Delftse college in een brief aan de raad. Na jaren soebatten is er nog altijd geen overeenstemming over de nieuwbouw van woningen en winkels in de straat aan de zuidkant van de binnenstad.

Projectontwikkelaar Kennemerland BV kreeg in juni extra tijd om te sleutelen aan het ontwerp van het bouwplan voor de Kruisstraat 71. Dat was alweer voor de derde keer. In het oorspronkelijke plan wilde de projectontwikkelaar een Lidl-vestiging op het braakliggende terrein vestigen, maar dat stuitte op fel verzet van omwonenden. Die voerden onder meer aan dat de smalle straten in de omgeving ongeschikt zijn om het vracht- en personenverkeer te verwerken.

Het meest recente bouwplan biedt meer aanknopingspunten, meent het Delftse college. De parkeerplaatsen worden weggewerkt onder een groen dak. Ook is de winkelruimte in vergelijking met het eerdere plan gereduceerd. Het aantal woningen is eveneens teruggebracht. Ze worden wél groter en de architectonische kwaliteit is hoger, meent het Delftse college. Omwonenden menen echter dat het meest recente bouwplan nog altijd tot een te hoog gebouw leidt.

De gemeente heeft Kennemerland BV voorgesteld om deskundigen een bindend advies te laten geven. Het meningsverschil richt zich onder meer op een aanpassing van de koopsom. De projectontwikkelaar heeft nog niet gereageerd.

In samenwerking met indebuurt Delft