Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Inwoners Pijnacker-Nootdorp profiteren heel klein beetje van volle kas gemeente

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp gaan een beetje meeprofiteren van de goede financiële resultaten van de gemeente. Het stadsbestuur, dat vorig jaar maar liefst 4,7 miljoen euro overhield, heeft 200.000 euro gereserveerd voor lastenverlichting. Onduidelijk is nog welke inwoners vanaf volgend jaar voor een douceurtje in aanmerking komen.

Het stadsbestuur heeft de keuze in eerste instantie beperkt tot twee varianten. In het eerste plan wordt de OZB verlaagd. Hiervan zou 68 procent van de inwoners profiteren. Dit zijn de woningbezitters die deze belasting betalen. Het zou vanaf 2020 zorgen voor een korting van 8 euro op deze belastingaanslag.

Een ander idee is de hondenbelasting af te schaffen. Eigenaren van viervoeters betalen jaarlijks zo’n 60 euro hondenbelasting. In deze variant profiteert 14 procent van de huishoudens. Vooral VVD, D66 en de Partij voor de Dieren zien wel wat in het schrappen van deze aanslag.

Eerlijk Alternatief vindt de plannen te willekeurig. ‘Het maakt de inwoners niet uit of de lasten  verlaagd worden via een belasting, een tarief, kwijtschelding van een belasting voor de minima of een verlaging van een sportcontributie. Het gaat erom dat inwoners het daadwerkelijk merken in hun portemonnee. En daar mogen wij best eens uitgebreid bij stilstaan,’ betoogt raadslid Jolanda van Leeuwen van Eerlijk Alternatief.

In het najaar wordt de discussie daarom vervolgd. De belastingverlaging is mogelijk doordat Pijnacker-Nootdorp ook de komende jaren geld overhoudt. Een gemiddeld gezin in Pijnacker-Nootdorp betaalt dit jaar 826 euro aan lokale woonlasten. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft