Volledig scherm
© gratis

Japanse 'fietsman' in de Hollandse polder

Voorvorken, kettingen, frames en sturen. Wie goed kijkt, ziet ze allemaal verwerkt in het imposante kunstwerk Human Memory, dat dit weekeinde bij de onthulling direct werd omgedoopt tot de 'fietsman.'

Het kunstwerk van de Japanse kunstenaar Kouji Ohno is opgenomen in de land-art kunstroute, die rond recreatiegebied 't Kraaiennest is opgezet en bedoeld is als proef om mensen anders naar een landschap te laten kijken. De onthulling van het kunstwerk op de grens van Maasland en Westland is een van de hoogtepunten van de Midden Delfland Dagen.

Vreemde ogen
Een flink gezelschap is op de been om het kunstwerk van Kouji Ohno te aanschouwen. De aanwezigen maken kennis met de wijze waarop vreemde ogen naar een oerhollands polderlandschap kijken. De stoere fietsman verbeeldt voor de Japanse kunstenaar de Hollander. Dat is de man die onverstoorbaar strijd levert tegen het water, de polders beschermend met hoge dijken.

Kouji Ohno, die dankzij een stipendium een jaar in Nederland kan werken, maakt vaak grote, vervreemdende installaties. De 'Fietsman' is echter uiterst realistisch.

De verbazing zit meer aan de kant van de kunstenaar, die heeft ontdekt dat de fiets tot het dna van de Hollander behoort. Hij is echter stomverbaasd dat Nederlanders zó nonchalant met hun voertuigen omgaan dat er jaarlijks honderden oude fietsen uit de Delftse grachten worden opgediept.

Volledig scherm
Wethouder Govert van Oord: 'In de praktijk is Kouji Ohno heel eigenwijs en vasthoudend. En dat bedoel ik als een compliment.' © Gratis

Complimenten
Wethouder Govert van Oord (cultuur) van Midden-Delfland roemde de kunstenaar, die op typisch Japanse wijze de complimenten in ontvangst nam: buigend en juichend. ,,Ik leerde Kouji een jaar geleden kennen,'' zegt Van Oord. ,,Hij oogt bescheiden, maar in de praktijk is hij heel eigenwijs en vasthoudend. En dat bedoel ik als een compliment. Dankzij die houding is dit kunstwerk gerealiseerd.''

De 'Fietsman' staat in 't Kraaiennest en kijkt uit over de polders, richting Delft. Op weg naar het foodtruckfestival in Schipluiden of het Open Huis bij boerderij Landlust in Maasland pikken de bezoekers van de Midden-Delfland Dagen er al een graantje van mee.

Human Memory is officieel een duokunstwerk. Het tweede beeld komt in de loop van deze zomer te staan bij Land Art Delft in het Ackerdijkse Bos.

In samenwerking met indebuurt Delft