Volledig scherm
Medewerkers van Werkse! voor de jubileumtentoonstelling. © gratis

Jarig Werkse! viert feest met jubileumboek

Het verhaal van de sociale werkgelegenheid in Delft over de afgelopen 90 jaar. Dat is het onderwerp van het jubileumboek Mensenwerk - 90 jaar het verschil, dat vandaag word uitgereikt tijdens een symposium bij Werkse! aan de Kantel in Den Hoorn.

Het boek is geschreven door drie mensen: Bert den Uijl, Guido Bindels en Plony van Veldhoven. Het boek staat vol beschouwingen, interviews en foto's. Het verhaal loopt vanaf de start van de werkinrichting van Van der Wouden aan het Doelenplein tot en met het huidige Werkse! in de Harnaschpolder.

In 1928 begon schoolleraar Van der Wouden een werkplaatsje voor gehandicapte jongens. Hij was bezorgd, omdat hij zag dat zij na hun schooltijd in een zwart gat terecht kwamen. Deze werkplaats groeide, soms ook tegen de verdrukking in. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, magere economische tijden, bezuinigingen en onvoldoende acceptatie en draagvlak in de maatschappij.

Alle ervaringen en ontwikkelingen van de afgelopen 90 jaar hebben, zo valt in het boek te lezen, geleid tot het huidige Werkse!, dat ook één van de oudste sociale werkvoorzieningen in het land is.

Het jubileumboek is in Delft voor 22,50 euro te koop bij boekhandels De Omslag, Kempers en Paagman. Ook is het te bestellen door te mailen naar 90jaar@werkse.nl.

In samenwerking met indebuurt Delft