Volledig scherm
© Daniella van Bergen

'Je bent hier even thuis, dat zorgt voor wat rust'

De Ronald McDonald Huiskamer in het Reinier de Graaf ziekenhuis bestaat één jaar. ,,Je kan hier steun bij elkaar vinden."

Quote

Daar hangt echt een huiselijke sfeer, je bent even thuis. Dat brengt een hoop rust met zich me

Soraya Leymann

,,In de meest machteloze tijd van je leven, ergens zo thuis kunnen komen. Dat gevoel is eigenlijk niet te beschrijven als je het zelf niet hebt meegemaakt", zegt Soraya Lehmann, moeder van de driejarige Noëlle. Samen met haar vrouw Leontien heeft ze heel wat uren doorgebracht in de Ronald McDonald Huiskamer in het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Sinds een paar maanden is Noëlle daar onder behandeling voor leukemie. Als ze slaapt tussen de behandelingen door, kunnen haar moeders even op adem komen in de huiskamer verder op de afdeling. Een mogelijkheid waar ze ontzettend blij mee zijn.

,,Het ruikt er niet naar 'ziekenhuis', als je begrijpt wat ik bedoel. Het licht is er niet zo fel als hier", zegt Soraya, wijzend naar de lampen in een van de spreekkamers. ,,Daar hangt echt een huiselijke sfeer, je bent even thuis. Dat brengt een hoop rust met zich mee."

En rust kan het gezin in deze hectische periode wel gebruiken. Bij Noëlle werd in november leukemie vastgesteld, de acute lymfatische vorm. Na behandelingen in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, werd ze doorverwezen naar Delft. ,,Eind maart kregen we te horen dat ze in de 'standaardrisicogroep' zit. Ze krijgt chemotherapie. Het is absoluut niet de weg die je wil bewandelen met je kind. Maar als je dan toch geen keus hebt, dan maar deze weg."

Volledig scherm
De 3-jarige Noelle © Daniella van Bergen
Quote

Het helpt zeker om daar met elkaar over te kunnen praten. Je kan steun bij elkaar vinden, en soms is er zelfs ook plek voor humor

Soraya Leymann

Vertrouwd
De moeders zijn erg te spreken over de sfeer in Delft. ,,Het is erg rustig hier, het voelt ook snel vertrouwd", zegt Leontien. Beiden maakten al snel gebruik van de huiskamer. Om even koffie te drinken, te lunchen of gewoon even te zitten. ,,Je bouwt zo vrij snel een band op met de vrijwilligers die in de huiskamer aanwezig zijn", zegt Soraya. ,,Je kan je verhaal bij hen kwijt. En hun interesse is gemeend, dat merk je."

Ook met de andere ouders is er veel contact. ,,Als er wat met je kind gebeurt, is dat het ergste wat er is. Het helpt zeker om daar met elkaar over te kunnen praten. Je kan steun bij elkaar vinden, en soms is er zelfs ook plek voor humor", zegt Soraya.

De vrijwilligers van de Ronald McDonald Huiskamer gaan langs bij de nieuwe patiënten om de ouders op de huiskamer te wijzen. ,,We laten ze weten dat we er voor ze zijn en iets voor ze willen betekenen", legt Andrea Duyvestijn uit. Ze is een van de dertig vrijwilligers in de Delfts huiskamer.

,,Al is het de tafel dekken voor de lunch, wat boodschappen halen of gewoon een luisterend oor bieden. Door de huiselijke sfeer, komen ouders tot rust en beginnen ze vaak uit zichzelf met vertellen. Dan zijn wij er voor ze", zegt Duyvestijn. ,,Het zijn voor ons soms ook moeilijk momenten, maar er is niet alleen maar verdriet. Er is laatst ook een verjaardagsfeestje van een patiënt gevierd in de huiskamer."

De huiskamer werd vorig jaar geopend. Het Ronald McDonald Kinderfonds kreeg hiervoor sponsoring en donaties vanuit de regio. Zo droeg Stichting Team Westland bij aan de financiering van de kamer. De kamer is in het afgelopen jaar druk bezocht. ,,Vrijwel alle ouders, maar ook opa's, oma's en broertjes en zusjes van de kinderen die hier zijn opgenomen, komen langs", zegt Duyvestijn.

Volledig scherm
© Daniella van Bergen

In samenwerking met indebuurt Delft