Volledig scherm
Vrijwiligster Danique werkt met veel plezier in de Jessehof. ,,Het is een ontmoetingsplek voor iedereen.'' © indebuurt delft

Jessehof is ontmoetingsplek voor iedereen: 'Mensen kruipen hier langzaam uit hun schulp'

De Jessehof? Dat is een bejaardentehuis, meent menig Delftenaar. Die informatie is echter achterhaald. Het is nu een ontmoetingsplek voor iedereen.

Een kop koffie, gezelschap en een goed gesprek. Dat zijn de belangrijkste attracties van de Jessehof. Het centrum ligt midden in de binnenstad, aan de voet van de Nieuwe Kerk. Sinds 2012 is dit gebouw deels omgetoverd van bejaardentehuis naar een interkerkelijk ontmoetingscentrum. Op werkdagen (behalve op woensdag) is het centrum open.

Het ontmoetingscentrum is een initiatief van verschillende christelijke kerken in Delft, maar lang niet elke bezoeker die er komt is gelovig. ,,We krijgen heel veel verschillende mensen over de vloer. Van daklozen tot mensen met een heel groot huis'', zegt vrijwilligster Danique. ,,Ook qua leeftijd komt er van alles. Een aantal ouderen mensen dat hier boven nog woont, maar ook jongere mensen."

Vrijwilligerswerk

Danique begrijpt dat veel mensen niet weten van het bestaan van het centrum. Zelf had ze precies hetzelfde voordat ze er kwam werken. ,,Ik woonde al twintig jaar in Delft, maar ik wist écht niet dat dit er zat. Tot ik in mijn kerk (ABC Kerk, red.) een stel ontmoette dat hier vrijwilligerswerk deed. Ik ging een dag met ze mee en was meteen helemaal verkocht. De sfeer was hier zo fijn."

Inmiddels werkt Danique er drie jaar, elke dinsdagochtend. ,,We werken altijd in een team van drie tot vier vrijwilligers. We serveren koffie en thee en soms komt mijn vriend mee om verse soep te maken. Mensen kunnen gezellig kletsen of een spelletje doen. Een groepje staat meestal te biljarten, sommige mensen klaverjassen, anderen zitten gewoon even bij te komen."

Quote

Is er iemand ziek of is er een overlijden in de groep? Dan staat iedereen voor elkaar klaar

Danique

Danique ziet dat de groep ondanks de grote onderlinge verschillen toch een eenheid is. ,,Ik vind dat mooi. Is er iemand ziek of is er een overlijden in de groep? Dan staat iedereen voor elkaar klaar. Sommige mensen gaan vanaf hier zelfs lopend naar het ziekenhuis voor een bezoek als ze geen ander vervoer hebben."

Levenservaring

Danique voelt zich helemaal op haar plek in de Jessehof. Ze werkte vroeger in de zorg en heeft ook de nodige levenservaring die goed van pas komt. ,,Mijn vader is ex-verslaafde. Als hier drugsgebruikers binnenkomen, dan doet dat me echt wat. Ik weet hoe mensen soms kunnen kijken naar verslaafden, zo keken ze ook naar mijn vader."

Danique weet dat mensen vooral graag gezien willen worden. ,,Ik neem graag de tijd. Sommigen willen eerst niet kletsen, maar kruipen dan toch langzaam uit hun schulp. De mensen die hier komen zijn vaak niet verbonden aan een familie of vrienden. Maar als mens heb je echt dat soort verbintenissen nodig. Kijk maar eens naar hoe de wereld is gemaakt door God: met twee personen, niet een."

Quote

Het is mijn droom om meer met de onderne­mers uit de buurt te doen

Danique

Een van de absolute hoogtepunten van de afgelopen drie jaar, was het bezoek van koningin Máxima. ,,Ik krijg er nog kippenvel van als ik er aan denk. Ze had zoveel aandacht voor de mensen en had echt goede gesprekken. Een aantal bewoners bespelen een muziekinstrument en mochten voor haar optreden. Nee, dit vergeten we niet snel hier!"

Danique hoopt dat de Jessehof nog jaren blijft bestaan. ,,Voor sommige mensen is het gewoon belangrijk om hier te kunnen komen. Ook hoop ik dat straks iets meer mensen van ons bestaan afweten. Het is mijn droom om meer met de ondernemers uit de buurt te doen. Of bijvoorbeeld wat evenementen te organiseren om meer mensen te betrekken."

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft