Volledig scherm
PREMIUM
Johan van Beusekom © Fred Leeflang

‘Jongeren hebben voor alles iets meer tijd nodig, ik help ze daarbij’

Johan van Beusekom (58) begeleidt jongeren met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. ‘Jonge mensen gaan mij aan het hart.’

Nederland zorgland staat onder druk. Geldgebrek, zegt de een. Onderwaardering van het personeel, vindt de ander. Johan van Beusekom, werkzaam voor Ipse de Bruggen, houdt zijn mening voor zich. Wat hem drijft is de liefde voor het werk. En de liefde voor mensen.

,,Ik ben ambulant werker. Daardoor mag ik achter veel voordeuren kijken die voor anderen dicht blijven. Ik vind dat een voorrecht. Vertrouwen winnen van de mensen die je begeleidt is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het werk. Jongeren zijn anders dan volwassenen. Ze denken anders over dingen die voor een volwassene heel logisch zijn. Sommigen raken daardoor in de problemen en die jonge mensen gaan mij aan het hart. De doelgroep met wie ik werk heeft voor alles gewoon iets meer tijd nodig. Daarin hebben ze hulp nodig.”

Erbij horen. Dat noemt Johan van Beusekom een van de belangrijkste zaken die mensen – en misschien wel vooral jongeren – op de been houden. Het gebeurt maar al te vaak dat jongeren zich buitengesloten voelen en daardoor allerlei problemen krijgen.

In samenwerking met indebuurt Delft