Volledig scherm
PREMIUM
Wim van Leeuwen (l) en Dick Stammes bij het Agathaplein. © Fred Leeflang

‘Karakter Prinsenhofgebied bewaken bij renovatie’

Samenwerken om de historie te bewaken en ook ruimte te geven aan de noodzakelijke verbouwing van Museum Prinsenhof. ,,Het gaat lukken."

Over de noodzaak van de ingrijpende verbouwingsplannen van Museum Prinsenhof is eigenlijk nooit echt discussie geweest. ,,Prinsenhof moet verbouwen en verbeteren om klaar te zijn voor de toekomst. Dat is helder. Het gaat er alleen om dat bij die verbouwing geen onherstelbare schade wordt berokkend aan cultuurhistorisch erfgoed'', zeggen Wim van Leeuwen en Dick Stammes namens de werkgroep Prinsenhofgebied.

Ze kunnen direct al een 'overwinning' melden. Wim van Leeuwen: ,,Het toegangspoortje naar het Agathaplein zou in de oorspronkelijke plannen sneuvelen, waar toen veel commotie over ontstond. Binnen de werkgroep hebben we nu besloten dat het poortje blijft en dat de entree bij de Prinsentuin komt.”

,,Waarbij", vult Dick Stammes aan, ,,de sfeer van de tuin behouden blijft. De nieuwe ingang van Museum Prinsenhof is straks ook, als de plannen doorgaan zoals we hebben besproken, direct vanaf de Phoenixstraat te zien. Binnen de werkgroep hebben we altijd gezegd dat de entree best afwijkend mag zijn, maar dat het middeleeuwse karakter van het gebouw intact moet blijven.”

Volgens Van Leeuwen is dat ook het centrale punt binnen de hele discussie rond de verbouwingsplannen van het museum. ,,Het unieke van het gebied, het middeleeuwse karakter. Neem alleen de westgevel van Prinsenhof, met die schitterende tuin ervoor. Als je daar loopt, waan je je gewoon in de middeleeuwen."

In samenwerking met indebuurt Delft