Henk Schiffmacher
Volledig scherm
Henk Schiffmacher © Dingena Mol

Kijkje in de keuken bij befaamde tatoeëerder Henk Schiffmacher

De befaamde tatoeëerder, ontwerper en kunstenaar Henk Schiffmacher geeft zondag een kijkje in zijn keuken. In Royal Delft geeft hij een lezing over zijn reis ‘over de huid en aarde’. Schiffmacher deed over de hele wereld inspiratie op voor zijn werk. 

De lezing  sluit aan op de expositie Schiffmacher Royal Blue Tattoo, die in Royal Delft te zien is. Schiffmacher praat over zijn liefde voor volkskunst, zijn verzamelwoede, de perfectie van imperfectie, ambachtelijk meesterschap en de rijkheid aan symboliek. 

Op Schiffmacher Royal Blue Tattoo legt hij een verrassende verbinding tussen Delfts blauw en de tatoeëerkunst. De overeenkomst is, dat zowel tatoeëerders als de schilders van Delfts blauw een traditioneel ambacht beoefenen met wortels in het oosten. Royal Delft toont Delfts Blauw van Schiffmacher. ,,Ik heb de tekeningen gemaakt,” vertelde Schiffmacher eerder bij de opening van de expositie.  ,,De meesters van Royal Delft maken de afbeeldingen op het aardewerk. Wat zij doen, is eigenlijk net tatoeëren. Het draait om lijnvoering en lijnwerk.'

Versiering

Schiffmacher legt uit dat er meer overeenkomsten zijn: in beide gevallen draait het om kunstvormen die handmatig worden aangebracht. Een getekende, vaak symbolische afbeelding wordt vertaald naar een driedimensionaal decor op keramiek of als versiering op het lichaam.

De kaartjes voor de lezing kosten 49,95 euro, inclusief ontvangst met koffie, thee en gebak, een tegel uit de speciale collectie en entree voor de tentoonstelling  Schiffmacher Royal Blue Tattoo en de vaste collectie. Royal Delft raadt belangstellenden aan om tijdig kaartjes te kopen voor het evenement. Ze zijn bijna uitverkocht.

In samenwerking met indebuurt Delft