Volledig scherm
Kinderen luisteren geboeid naar Tjerk Noordraven. © Fred Leeflang

Kinderen griezelen in boekhandel Huyser

Op een tafel in de hoek van Boekhandel Huyser aan de Choorstraat in Delft staan drie vleermuizen op sterk water. Ze worden vergezeld door wat schedels, een schorpioen en een stapel boeken met een zwarte kaft. Het is duidelijk: deze kinderboekenweek gaat over griezelen.

Naast de tafel staat Tjerk Noordraven voorovergebogen te vertellen. In zijn hand houdt de schrijver een bot. ,,Een echt mensenbot", verklaart hij later. De Haagsche auteur, die deze zomer zijn debuut maakte als kinderboekenschrijver met Het nieuwe spookhuis, kan deze zaterdagochtend op veel belangstelling rekenen.

In boekhandel Huyser worden er allerlei activiteiten rondom de kinderboekenweek georganiseerd. Het thema van dit jaar is 'Gruwelijk eng'. Afgelopen weekend luisterden tientallen kinderen geboeid naar de verhalen van schrijvers Tjerk Noordraven en Vivian den Hollander. Spannend wordt het als de laatstgenoemde schrijver aan het einde met enige spanning in zijn stem terugblikt naar het moment waarop hij zelf een keer een geest zag, 's nachts op een Frans kerkhof.

Spookhuis

Zijn woorden zorgen voor spanning, maar zijn stoere luisteraars worden niet bang. ,,Ik vond het niet eng", zegt de 8-jarige Storm als het verhaal afgelopen is. ,,Wel spannend. Ik vond het vooral leuk toen Tjerk over het spookhuis ging vertellen. Ik hou van griezelige boeken. Mijn lievelingsboek is De monstersnackbar van David O'Connell."

Quote

Ik ben niet beschrij­vend, maar probeer de fantasie te prikkelen

Tjerk Noordraven

De aandacht van de kinderen bevalt Noordraven. ,,Ze zijn enthousiast", zegt hij. ,,Er zit veel actie in het verhaal. Dat doe ik omdat ik denk dat kinderen anders zijn dan vroeger. Ik ben niet beschrijvend, maar probeer de fantasie te prikkelen. Het nieuwe spookhuis is het eerste boek uit een serie, waarvan er elk jaar twee moeten verschijnen. Ik blijf kinderboekenschrijver, ja. Ik heb deze anderhalve week dan ook helemaal volgepland met activiteiten. Vooral de interactie met de kinderen is leuk."

Zakgeld

Voor Jesse (11), die Noordraven na zijn verhalenuur om een handtekening in zijn boek komt vragen, was het optreden van de schrijver van doorslaggevend belang bij de besteding van zijn zakgeld. ,,Toen ik de achterkant las, twijfelde ik nog een beetje", zegt hij, terwijl Noordraven iets aan de binnenkant van de kaft schrijft. ,,Maar ik vond de verhalen net leuk."

,,We hebben al veel blije kinderen gezien, deze week", zegt Anita van Laarhoven van boekhandel Huyser als Noordraven zijn spullen opruimt. ,,We proberen altijd wel aandacht te besteden aan Kinderboekenweek en het thema van dit jaar 'griezelen' is heel fijn voor het organiseren van leuke dingen. Je hoort geluiden dat kinderen tegenwoordig niet meer lezen, maar er zijn er veel die het nog wel doen. De kinderboekenafdeling is een stabiele factor."

In samenwerking met indebuurt Delft