Volledig scherm
De Delftse familie Meltzer © Prive

‘Klimaatprutser’ leert van SBS6 energie en water te besparen

Minder energie en water verbruiken om zo klimaatverandering tegen te gaan. Dat wil familie Meltzer uit Delft wel, maar ze weten niet hoe. Daarom doen zij mee aan het programma Green Make Over  van SBS6. 

Vader Max, moeder Robinia, dochter Bo (6), zoon Sem (4) weten niet hoe ze moeten beginnen en hebben daarom de hulp ingeschakeld van het Green Make Over team.  In het 12-delige woon-en lifestyleprogramma wordt een Nederlands gezin geholpen met praktische manieren om thuis te besparen op energie- en waterverbruik. Ook wordt er gesproken over kleding, voeding en vervoer. Inwoners uit Delft en omgeving krijgen, via de tv, ‘groene‘ tips waar ze direct thuis mee aan de slag kunnen. 

In de aflevering is te zien hoe documentaire maker Gwen Jansen langskomt voor een zogeheten ‘kierencheck’. Ook neemt ze een kijkje in de tuin en bij alle huishoudelijke apparaten. Waar zitten de energie- en warmtelekken? Is de tuin klimaatbestendig tegen hoosbuien en droogte? Welke kleine en grote energie- en waterbesparende maatregelen kan het gezin nog treffen? Vervolgens stuurt Jansen de familie Meltzer een paar uur het huis uit, waarna ze aan de eind van de dag terugkeren in een groener huis. 

Comfort

Gwen Jansen noemt zichzelf een ‘klimaatprutser’ en wil zelf ook leren hoe ze het milieu kan dienen. ,,Ik behoor tot de grote groep van 32 procent van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort”, zegt ze. ,,Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts en ik kan niet wachten om mijn eigen huis aan te pakken.”

De familie Meltzer is te zien in de tweede aflevering, op zondag 26 mei om 16.25 uur op SBS6.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft