Volledig scherm
© AD

Klok luiden en dan alles opknappen

VideoDe klokken van de Oude Kerk aan de Heilige Geestkerkhof in Delft werden vandaag bij hoge uitzondering geluid. De assen waaraan de twee historische klokken hangen, worden daarna vervangen.

De Bourdonklok en de Laudateklok werden geluid, om ervoor te zorgen dat ze na de restauratie hetzelfde klinken als ervoor. ,,Tijdens het proefluiden worden de tijden vastgelegd tussen het aanschakelen en de eerste slag en de tijd van uitschakelen tot de laatste slag. Ook het aantal slagen per minuut wordt vastgelegd", vertelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Na het uitvoeren van het onderhoud worden dezelfde tijden gehanteerd. Hierdoor blijft het geluid zoveel mogelijk gelijk."

Bijzonder

,,Het luiden gebeurt alleen bij bijzondere gebeurtenissen, zoals de bijzetting van een lid van het koninklijk huis in de grafkelder van de Nieuwe Kerk", aldus de woordvoerder. ,,Maar klokgelui klonk in het verleden ook bij andere gebeurtenissen, zoals de herdenkingsdienst voor de ramp met de MH17 en na voltooiing van de restauratie van de Oude Kerk in 2000.''

De gigantische klokken hangen in de kerktoren. ,,De grootste van de twee historische klokken, de Bourdon, weegt 9.000 kilo en heeft een diameter van 2,3 meter." Het gevaarte stamt uit 1570. De Laudateklok, die met een diameter van 1,495 meter beduidend kleiner is, werd in 1719 gegoten en weegt 'maar' 2.100 kilo.

De renovatie is noodzakelijk. De laatste keer dat groot onderhoud werd gepleegd, was in 1995. ,,Dit gebeurt nu eens in de 18 jaar. De conditie van het staalwerk van de kruk-luidassen, waaraan de klokken zijn opgehangen, is niet optimaal. De assen zijn op sommige plekken verroest."

De luidklokken worden er niet uitgehaald. Ze worden slechts enkele centimeters verhangen op een tijdelijk aangebrachte staalklemconstructie en daar opgevijzeld. Liefhebbers van het geluid van de klokken hoeven niet te treuren: de renovatie zal slechts enkele weken in beslag nemen, waarna de klokken klinken als nooit tevoren.

In samenwerking met indebuurt Delft