Volledig scherm
Een beroepsvisser zal de plas eerst leegvissen. Daarna wordt het natuurgebied verder aangepakt. © Martin van Holsteijn

Kraaiennest bij Maasland moet gruttowalhalla worden

De Zuidplas van het Kraaiennest bij Maasland wordt dit jaar omgetoverd tot een gruttoparadijs. Ter voorbereiding daarop wordt de plas deze maand leeggevist en worden er essen gekapt en wilgen geknot.

De essen worden weggehaald om de open verbinding met de polder bij Maasland, waar de grutto's broeden, te herstellen. De kap- en snoeiwerkzaamheden beginnen 19 februari en duren tot 15 maart. Ze moeten zijn afgerond voor het broedseizoen van de vogels. Tijdens de zaagwerkzaamheden is de wandelkade bij het Kraaiennest om veiligheidsredenen een paar dagen geheel afgesloten.

Beroepsvisser

Ter voorbereiding op de graafwerkzaamheden in de plas, komende zomer, gaat een beroepsvisser het water deze maand leegvissen. De vissen worden vervolgens door vrijwilligers op andere plekken weer uitgezet.

Het doel van de komst van het toekomstige gruttoparadijs is ervoor te zorgen dat de vogels na hun reis uit Afrika aansterken voor het broedseizoen. Het Hoogheemraadschap van Delfland, de eigenaar van de plas, zet de komende jaren volgens eigen zeggen 'fors in op het verbeteren van de biodiversiteit in het gebied'.

Natuurlijk Delfland, Vogelwerkgroep Midden-Delfland, Staatsbosbeheer, LTO Noord afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten en natuurvereniging Vockestaert zijn initiatiefnemer. Zij hebben zich verenigd in het Weidevogelpact Midden-Delfland.

De aanpassingen in de Zuidplas van het Kraaiennest worden financieel mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Zuid-Holland.

In samenwerking met indebuurt Delft