Volledig scherm
PREMIUM

Kritiek op Avalex zwelt aan, onvrede over 'nieuwe inzamelen’

De politieke onvrede over het inzamelbeleid van Avalex neemt toe. De kritiek richt zich op het zogenoemde 'nieuwe inzamelen', dat vorig jaar in Hof van Delft en Harnaschpolder werd ingevoerd. Kern van de kritiek: het inzamelbeleid kost miljoenen euro's en de milieuwinst is nihil.

Een en ander werd gisteravond duidelijk tijdens een vergadering van de commissie ruimte en verkeer. Bewoners in de twee wijken hebben aparte afvalbakken gekregen voor groente-, fruit- en tuinmateriaal (gft), papier en plastic. Het restafval moeten ze naar een centrale afvalcontainer brengen. Dit kost wat meer moeite, maar dat wordt gezien als stimulans voor bewoners om minder restafval te produceren.

Raadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft concludeerde tijdens de bespreking van een recente rapportage van afvalbedrijf Avalex dat het nieuwe beleid is mislukt. Net als de SP vindt de plaatselijke partij dat het omgekeerde inzamelen moet stoppen. ,,Het doel was minder restafval'', aldus De Wit. ,,Maar in de praktijk zien we juist een toename van 3,5 procent. We hebben miljoenen geïnvesteerd, maar we zien een omgekeerd effect.‘’

Ook VVD, CDA en D66 toonden zich kritisch over het nieuwe inzamelen. Ze vinden dat de gemeente pas op de plaats moet maken bij de introductie van het inzamelsysteem in andere Delftse wijken. Avalex staat op het punt om de andere wijze van inzamelen te introduceren in Tanthof, een wijk waar zo'n 13.000 mensen wonen.

In samenwerking met indebuurt Delft