Volledig scherm
Kinderen bezig met kroos scheppen in Pijnacker, tijdens een eerdere kroosactie. © Anna Kreffer

Kroosoverlast in Pijnackerse sloten moet worden aangepakt

De overlast door kroos in de grachten in de binnenstad van Delft valt tot nog toe mee. In Pijnacker-Nootdorp gaat de KNNV echter, in samenwerking met de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland, binnenkort het kroos uit de sloten scheppen. 

De KNNV afdeling Delfland zoekt daarom (jonge) liefhebbers, die op 22 augustus het kroos aan de Koninginnehof in Pijnacker weg willen scheppen. De actie begint om 19.00 uur en gaat door tot het donker wordt. De deelnemers aan de ‘kroosactie’ verzamelen naast Koninginnehof 2. 

Volgens de KNNV ligt er momenteel vooral op kleinere sloten in de regio kroos op het water. ‘Het is een natuurlijk verschijnsel, dat hoort bij het water. Maar als kroos zo explosief groeit dat het een hele sloot of gracht afdekt, kan er geen licht en zuurstof meer in het water komen. Langzaamaan verdwijnt al het leven uit het water en blijft er een stinkende sloot over’, legt de natuurorganisatie uit.

Lange adem

Ook het Hoogheemraadschap van Delfland houdt zich bezig met de aanpak van sterke kroosgroei. De oorzaak ervan is dat er te veel voedingsstoffen in het water zitten. ‘Het terugdringen daarvan is iets waaraan het Hoogheemraadschap van Delfland structureel werkt, maar is ook een kwestie van de lange adem’, zegt  een woordvoerder van het hoogheemraadschap. 

Tijdens de actie bij het Koninginnehof in Pijnacker zorgt de KNNV voor schepnetten. Naast het scheppen van kroos, wordt er ook gekeken naar wat voor waterdiertjes er in het water leven. Bewoners in het bezit van een surfplank worden opgeroepen om deze mee te nemen om het kroos bijeen te drijven. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft