Volledig scherm
Sascha van Eijk in haar nieuwe atelier PIGMENT © Babs Witteman

Kunst maken met het geweld van de natuur

Sascha van Eijk opent op vrijdag 21 juni officieel de deuren van haar nieuwe atelier PIGMENT aan de Koornmarkt in Delft. Bezoekers kunnen er terecht voor kunst, cadeaus, kleurrijke workshops en evenementen. 

Als voorproefje is er op zondag 16 juni tussen 11 .00 en 13.00 uur een Vaderdag-workshop. ,,Tijdens die workshop kunnen kinderen samen met hun vader aan de slag gaan om met z’n tweeën één schilderij te maken.” Vader en kind kunnen experimenteren met verschillende materialen. ,,Als je die op een bepaald moment samenvoegt, ontstaat een verrassend resultaat.”

Van Eijk staat erom bekend dat ze emoties wil uitdrukken. Het experimenteren met verschillende materialen helpt haar daarbij. ,,Een vooropgezet plan heb ik niet als ik aan een werk begin. Typerend voor mijn werk zijn de aardse vormen en kleuren die abstract zijn en vaak landschappelijk worden genoemd. De natuur laat vele vormen en structuren zien die me raken”, vertelt de kunstenares. 

Ze kan genieten van natuurlijke schoonheid. ,,Veroorzaakt door het geweld dat de natuur door menselijk toedoen wordt aangedaan. Afval op het strand, ontboste gebieden, vergiftigde rivieren. Maar andersom kan ook. Metaal door roest aangetast, hout met bladderende verfresten, verwoeste huizen en gebroken wegen en dorpen. Dat soort beelden neem ik in gedachten mee als ik schilder.”

Van Eijk gaat graag uit van het levensverhaal van de persoon voor wie ze een kunstwerk maakt. Ze noemt die aanpak ‘koesterkunst’. ,,Een trouwring, een paar kinderschoentjes, opa’s oude portemonnee, het kan alles zijn. Ik verwerk ze in ruimtelijke objecten, in kunstwerken op maat.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft