Volledig scherm
beeld kussend paartje in centrum delft © AD

Kussend echtpaartje op de kop van de Oude Delft

Het klassieke mannetje en een vrouwtje, al kussend iets voorover gebogen. Vanaf vandaag is de kop van de Oude Delft verfraaid met een Delfts Blauw paartje. 

,,Het is eigenlijk gewoon een spontane actie, samen met alle andere ondernemers, in het kader van Valentijn”, zegt Ferry van Winden, eigenaar van zowel Stads-Koffyhuis als De Delf.  Het beeld is wel een stuk moderner. ,,Kunstenaar en meubelmaker Tijn Noorderbos heeft het paartje gemaakt”, vertelt Van Winden. ,,Gestyleerd, helemaal in zijn stijl.”

Liefde

Het beeld moet de liefde voor Delft uitdrukken. ,,We houden van ons gebied en Valentijn staat ook in het leven van liefde natuurlijk”,  zegt Van Winden. ,,Die link willen we leggen.” Van Winden hoopt dat het beeld zo lang mogelijk blijft staan. ,,Valentijn is een jaarlijkse datum, het Delfts Blauwe kussende paartje is daarentegen tijdloos”, legt hij uit. ,,Het wordt als souvenir verkocht aan de toeristen en is bovendien een mooie plek om een foto of selfie te maken.”

Visitekaartje van de stad

Het beeld heeft ook een serieuze ondertoon. ,,Alle ondernemers in het gebied hopen dat de gemeente na de bouwperikelen rondom de Sebastiaanbrug ons gebied gaat aanpakken en een start maakt met project rode loper”, vertelt hij. ,,Het project beslaat het gebied vanaf de Binnenwatersloot tot aan het blauwe hart. Het is de entree naar de stad, het visitekaartje van de stad. Nu lopen reizigers die uit het station komen, er snel doorheen. Terwijl de stad daar eigenlijk al begint. Vroeger hadden we het Melkmeisje, maar zij is toen verhuisd. Daar moest iets nieuws voor in de plaats komen.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft