Volledig scherm
&DreamsMatter-voorzitter Dirk-Jan Padmos met Yosra Sahraoui. ,,Ik kan nog geen peutertje optillen.” © Frank Jansen

Kwetsbare jongeren kunnen terecht bij &DreamsMatter: 'er zijn altijd lichtpuntjes'

Kwetsbare jonge mensen die weinig perspectief hebben, kunnen terecht bij &DreamsMatter. ,,Er zijn altijd lichtpuntjes.”

Het moment dat in 2013 een tram hun auto ramde, kan ze zich nog helder herinneren. Ook dat het goed mis was. ,,Gelukkig had de rest van ons gezin alleen kneuzingen en schaafwonden. Ik voelde niets meer.” Na een urenlange operatie weten chirurgen Yosra Sahraoui (24) op het nippertje te redden. ,,Ik had een ‘hangmanfractuur’. Hetzelfde als iemand die zichzelf heeft opgehangen, alleen ik heb het overleefd.” Sahraoui neemt een slokje water.

,,Als ik dit hoor, weet ik weer waarom ik mij inzet voor het project’’, zegt Dirk-Jan Padmos (42) uit Pijnacker, voorzitter van &Dreams­Matter, dat onder de paraplu van de ideële stichting Stadslink valt. ,,Ook realiseer ik me dat ik alle kansen heb gehad. Ik kon studeren en heb nu fijn werk als (interim) hr-manager. Voor sommige jongeren is dat absoluut niet vanzelfsprekend.”

Dat geldt zeker voor Sahraoui. Niet alleen haar nek is gebroken, ook haar droom om met kinderen te werken. Lichamelijk is ze verzwakt. ,,Ik kan nog geen peutertje optillen.” De nasleep van het ongeluk is bovendien traumatisch. ,,Ik kon niet begrijpen waarom mij dit was overkomen.”

Quote

Ik heb alle kansen gehad, voor sommige jongeren is
dat niet vanzelf­spre­kend

Dirk-Jan Padmos (42)

Een jaar geleden kwam ze in aanraking met &DreamsMatter: een effectieve methode uit Amerika, vaak toegepast in achterstandswijken, waarmee verrassende resultaten worden bereikt. ,,Het hebben van een droom is een van de krachtigste motivaties”, vertelt Padmos. ,,Ook al zit iemand nog zo diep, er zijn altijd lichtpuntjes en daar haakt &DreamsMatter op aan.”

Er verschijnt een lach op Sahraoui’s gezicht. ,,Samen met een coach doe je onderzoek naar wat je leuk vindt en waarom. Ik wilde zo graag met kinderen werken. Dat gaat niet meer. Maar misschien dat ik iets kan doen dat erop lijkt. Ik weet niet wat dat is, maar het wordt steeds duidelijker. Met babystapjes ga ik vooruit.”

Buurthuis

Ondertussen helpt Sahraoui moeders hun dromen te verwezenlijken. Eenmaal per twee weken komen ze bij elkaar in het buurthuis. ,,Anderen helpen geeft voldoening. Sommigen willen bijvoorbeeld Nederlands leren of in het ziekenhuis werken.” Padmos veert op. ,,Laat ik nou een groot netwerk in de zorgsector hebben!”

Michael van Es (28) heeft weer een ander verhaal. Hij had maar één droom: het leger in. Als gevolg van syoriosis, een S-vorm in zijn ruggenwervel, heeft hij veel pijn en weinig uithoudingsvermogen. ,,Ze durfden het niet aan om mij in dienst te nemen. Lichamelijk kan ik het ook helemaal niet aan, dus ik begrijp het nu wel. Toen was ik wanhopig.”

Volledig scherm
Michael van Es als vrijwilliger bij zorgcentrum Florence. Foto: Jacques Zorgman

Ook na zijn opleiding mbo-Beveiliging, komt Van Es niet aan de bak en ziet hij zijn droom compleet in duigen vallen. Hij wordt er af en toe depressief van. ,,Ik zat jaren als een kasplantje thuis.”

Begin 2017 komt hij toevallig in contact met &DreamsMatter. Zijn moeder werkt op een basisschool in het Haagse Escamp, waar Stadslink een lokaal in bruikleen heeft. Hij maakt ‘een goede klik’. Van Es: ,,Er gebeurt van alles. Ik heb een vriendin. En ik doe eenmaal per week vrijwilligerswerk bij een zorgcentrum.” Hij legt er een kaartje met ouderen, biedt een luisterend oor. ,,Laatst moest een mevrouw van 85 jaar huilen, omdat haar man was overleden. Zo zielig.”

Moeder

Ook coacht Van Es een moeder. ,,Ze droomt ervan iets te doen met scheikunde. Daarvoor doe ik research. Ik bel naar bedrijven of stuur een mailtje. Dat vind ik wel eng hoor, je bent toch bang om afgewezen te worden. Maar ik durf elke dag iets meer. Een droom is als een sneeuwbal die van een berg rolt en steeds groter wordt. Echt.”

Van de twintig jongeren die een jaar geleden zijn begonnen bij &DreamsMatter, zijn er nog achttien bezig. Padmos: ,,Dat is uitzonderlijk voor deze doelgroep. De twee die zijn afgehaakt, zitten in de nachtopvang. En ik weet dat we vrijwilligers hebben die desnoods daar met hen aan de gang gaan.”

In samenwerking met indebuurt Delft