Volledig scherm
Artist impression. © Frans Vandehoek

Laga vindt het nu mooi geweest en pakt door

Studentenroeivereniging Laga houdt de poot stijf en vraagt voor haar omstreden nieuwbouw een omgevingsvergunning aan. Het plan is licht gewijzigd, maar tot verdergaande ingrepen is de Delftse club niet bereid.

Quote

Men is heel aardig, maar als het erop aankomt, is er niets mogelijk

Wil Albers, omwonende

De vereniging wendt zich nu tot het stadsbestuur. 'We hopen van harte dat de gemeenteraad onze moderniseringsplannen wil steunen', schrijft 'commissaris gebouw' Bram Dorsman in een gisteren aan de raad verzonden brief. Tegelijk zijn brieven naar de omwonenden gestuurd. Hierin wordt erkend dat vereniging en buurt er in feite niet zijn uitgekomen met elkaar.

Laga houdt vol dat er concessies zijn gedaan. De gevels van het nieuwe gebouw worden niet van glas, maar van baksteen, zodat er geen lichtvervuiling zal optreden. Een stuk groen ('de groene punt') wordt 'in ere hersteld' en 'maximaal ontzien'. Verder wordt een eerdere aanpassing van het plan bevestigd: het wordt 70 centimeter lager.

Klein bier
Voor de omwonenden is dit allemaal 'klein bier'. Zij willen het liefst dat de hele vereniging de Nieuwelaan verruilt voor een plek met meer ruimte. En als dat niet kan, zou de nieuwbouw écht aanzienlijk kleiner moeten. Maar dat gaat Laga allemaal veel te ver. Voor de vereniging kan het oorspronkelijke programma van eisen niet worden aangepast.

Uitgepraat
,,Waarom kan dat plan van eisen niet worden aangepast?'', zegt Wil Albers, een van de omwonenden. ,,Als je zegt: dat staat vast, ben je in feite uitgepraat. Dat is hier telkens het probleem. Men is heel aardig, maar als het erop aankomt, is er niets mogelijk.'' Albers verwacht dat vijf betrokken bewonersverenigingen bezwaar zullen maken tegen de omgevingsvergunning.

In samenwerking met indebuurt Delft