Volledig scherm
Het stadhuis bekeken vanuit het carillon van de Nieuwe Kerk. © IndeBuurt Delft

Laura Meilink ontsluiert geheimen van het carillon

Vele malen per dag klinkt het carillon van de Nieuwe Kerk. En wie geluk heeft, hoort de stadsbeiaardier het instrument  bespelen. Het instrument heeft een lange geschiedenis, wordt duidelijk tijdens een lezing. 

Een carillon of klokkenspel is een dubbelinstrument. De beiaardier bespeelt het met zijn handen, terwijl de speeltrommel automatisch muziek laat horen.

Laura Meilink-Hoedemaker behandelt de lange geschiedenis van het instrument, van aanschaf van de klokken tot de inrichting van het handspel. Zij bespreekt onder meer de documenten van de klokkengieter Hemony en de stadsbeschrijving door Dirck van Bleyswijck. 

Stadsuurwerkmaker Tjan van Loenen gaat tijdens de duo-presentatie in op het uurwerk uit 1570 met de speeltrommel uit 1663. Hij besteedt onder meer aandacht aan het leven van de Delftse stadsuurwerkmaker Coenraet Harmensz Brouckman, die mede aan de wieg stond van de ontwikkeling van het slingeruurwerk. 

De lezingenavond van Delfia Batavorum is 21 november om 20 uur in Het Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4. Niet-leden betalen vijf euro.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft