Volledig scherm
Niels, Rens, Jesse en Tim. © DigiDaan

Leerlingen Stanislascollege winnen landelijke CanSat competitie: ‘Op naar Italië met satelliet van blikje’

Vier leerlingen uit 6 vwo van het Stanislascollege in Pijnacker hebben de landelijke CanSat competitie gewonnen. De scholieren vertegenwoordigen Nederland eind juni bij de Europese CanSat-competitie in Bologna in Italië.  

Vorig jaar werden ze tweede, dit jaar mochten ze de eerste prijs in ontvangst nemen. De satelliet ter grootte van een blikje frisdrank van Jesse, Rens, Tim en Niels was de beste. En dus strijden zij onder de naam Project Beta van 24 tot en met 28 juni om ook op Europees niveau de beste te worden.

Bij de wedstrijd krijgen middelbare scholieren van havo en vwo uit het hele land de opdracht om van een blik frisdrank (in het Engels can) met de afmetingen van een blik van 33 centiliter een satelliet te maken. Deze CanSat moet na een korte vlucht met een raket tijdens een val van één kilometer opdrachten uitvoeren. Zo kan de luchtvochtigheid worden gemeten. Ook moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan: zo mogen geen licht ontvlambare materialen gebruikt worden. ,,Geen vliegende stormram met vlammenwerper dus, helaas’’, vertellen de scholieren. 

Bevriend

Het team denkt een goede kans te maken, laat Niels van der Ploeg, een van de leden weten. ,,Onze missie is namelijk zeer origineel, erg betrouwbaar.'' Maar het wordt ondanks het vertrouwen toch spannend, omdat ze nog niets van hun tegenstanders weten. ,,We hebben er voornamelijk veel zin in. Want naast de wedstrijd is het natuurlijk ook erg leuk om met de andere teams vanuit heel Europa in gesprek te raken en bevriend te worden.'' 

Volledig scherm
Niels, Rens, Jesse, Tim en vooraan begeleidster en natuurkund docente mevrouw Everstein. © Privéfoto

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft