Volledig scherm
CityTree Stationsplein Nootdorp © Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Levend groen bij metrostation Nootdorp

Ter ere van de Dag van de Duurzaamheid is gisteren een groen monument, genaamd CityTree, geplaatst bij het stationsplein tussen metrohalte Nootdorp en bedrijvenpark Heron.

Het monument bestaat uit twee bankjes met een hoge achterwand van mos. Dit mos neemt fijnstof, stikstofoxiden en CO2 op en zet deze om in zuurstof. ‘Bankhangers’ kunnen dus genieten van zuivere lucht. Alle lucht die langs de CityTree gaat is namelijk 25 procent schoner.

Wethouder Ilona Jense vindt het een mooi en geslaagd initiatief. ,,De CityTree is een mooi geschenk van de provincie en staat voor duurzame ambities in zowel onze gemeente als in de provincie Zuid-Holland.’’

De CityTree is onderdeel van het plan om de N470 klimaatneutraal te maken en is een cadeau van de provincie Zuid-Holland om het bedrijvenpark te belonen voor haar duurzaamheid. De provincie hoopt in 2035 CO2-neutraal zijn. Eerder heeft zij al geëxperimenteerd met nieuw asfalt en een energieopwekkend geluidscherm neergezet.

Knooppunt

Het stationsplein wordt binnen enkele jaren omgevormd tot een vernieuwend knooppunt met deelauto’s, oplaadpalen voor elektrische auto’s en fietsen en een groene verblijfsplek. Het stationsplein wordt de poort naar duurzaam bedrijvenpark Heron en een groene overstapplaats voor werknemers die in Nootdorp wonen en in de Randstad werken.

Verder is het toegangspoort voor recreanten die op station Nootdorp een deelfiets pakken om van de natuur te genieten. Het plein wordt niet alleen een visitekaartje voor Heron, maar ook voor de gehele gemeente.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft