Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Onderzoek in bos Mona Baartmans aan Jack Dawson Green Pad Heinenoord. Een achterlaten schep. © MediaTV

Lichaam vermoorde Mona (79) te erg ontbonden om doodsoorzaak vast te stellen

MoedermoordNog steeds is er geen officiële doodsoorzaak vastgesteld bij de door zoon Ton L. om het leven gebrachte Delftse Mona Baartmans (79). Dat onthulde de voorzitter van de Haagse rechtbank vanmorgen.

Volledig scherm
Mona Baartmans © Politie Delft

,,Haar lichaam is dusdanig ontbonden dat er geen letsel en dus ook geen doodsoorzaak kan worden vastgesteld”, sprak voorzitter V.J. de Haan. Officier van justitie mr. A.J. Algera bevestigde dit. ,,De forensisch pathologen kunnen heel weinig vinden qua letsel. Geen breuken in de nek, zelfs geen blauwe plekken meer”, schetste ze.

De op 23 september vorig jaar verdwenen Mona Baartmans werd pas op 1 november gevonden. Haar stoffelijk overschot werd, na tips van getuigen, gevonden in een park bij Heinenoord. Haar 61-jarige zoon zou later bekennen dat hij haar heeft omgebracht en haar daar heeft begraven.

Bloed

Ondanks zijn bekentenis, waarbij hij verklaarde haar met een tiewrap te hebben gewurgd, blijven er nog veel vragen over. Zo waren en zijn verschillende rapporten (psychische rapportage verdachte en forensische rapporten) nog steeds niet afgerond. ,,Het Openbaar Ministerie heeft verschillende vragen naar aanleiding van de voorlopige rapportage van de forensisch patholoog. Onder meer over de hoeveelheid bloed die in de auto van de verdachte is gevonden”, sprak de officier van justitie.

Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Onderzoek in bos Mona Baartmans aan Jack Dawson Green Pad Heinenoord © MediaTV

Voor de vierde keer was vanochtend sprake van een zogenoemde pro forma-zitting, waarbij de zaak niet inhoudelijk werd behandeld. Verdachte Ton L. (61) uit Oud-Beijerland was wederom niet aanwezig, wel zijn raadsman mr. Frank Pool. Die kreeg te horen van de rechtbank-voorzitter dat, als alle rapporten zijn afgerond, zijn cliënt opnieuw gehoord moet worden.

Mr. Pool: ,,Die verhoren zie ik liever gebeuren bij de politie en niet op de eerste zittingsdag.’’ Officier van justitie Algera: ,,Dan doen we dat. Geen bezwaar.” Waarop de rechtbankvoorzitter aan mr. Pool wel duidelijk liet blijken dat zijn cliënt op de eerste dag van de vermoedelijke inhoudelijke behandeling, 14 oktober, aanwezig moet zijn. 

Meer lezen over het overlijden van Mona Baartmans? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft