Volledig scherm
© Parochie Maria van Jesse

Liederen en processie in Maria v. Jesse-kerk

Ze zijn langzaam uit de tijd geraakt, maar oudere katholieken kennen ze nog uit hun hoofd, de Marialiederen. Zaterdag klinken ze allemaal bij de 'Mariahulde' in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal.

De maanden mei en oktober gelden in de rooms-katholieke kerk van oudsher als Mariamaanden. Aangezien de hoofdkerk van katholiek Delft de naam draagt van de moeder van Jezus, wordt er hier altijd extra werk gemaakt van de Mariaverering, zegt een van de organisatoren, die luistert naar de toepasselijke naam Eddy van den Engel.

,,Wij doen dit in het bijzonder met het zingen van de bekende Marialiederen zoals Wij groeten U o Koningin, Gebenedijt zijt Gij, Wees gegroet o Sterre en natuurlijk vele Ave Maria's (Wees gegroeten, red.).''

Behalve samenzang komen ook de koren in actie. Deo Sacrum en Vox Latina zingen meerstemmige motetten. Beide gezelschappen worden geleid door dirigent-organist Petra Veenswijk. De geestelijke leiding is in handen van pastoor Dick Verbakel.

De leden van het Gilde 'Maria van Jesse' leiden de 'Maria Ommegang'. Dat is een processie met kaarsen die eindigt bij het laat-middeleeuwse beeld van de Madonna met kind. Dan klinkt het bekende Lourdeslied (Te Lourd' op de bergen). Het beeld staat normaal in de Mariakapel, maar wordt voor de gelegenheid in de kerk geplaatst. Het ceremonieel vindt zijn oorsprong in de Mariadevotie, die voor de Reformatie bloeide in de Oude Kerk. De plechtigheid begint om 15.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Delft