Volledig scherm
Het kunstwerk op het Doelenplein in het centrum werd kapotgereden door een automobilist die de metershoge lamp raakte bij het achteruit rijden. © Foto AD

Liever Delfts blauw dan Chinese namaak

De enorme Delftsblauwe lamp die donderdag op het Doelenplein zwaar beschadigd raakte bij een aanrijding door een truck, wordt niet door iedereen gemist. Wat Delftenaar Martin Stoelinga betreft hoeft de gemeente Delft geen geld en energie te steken in een eventuele reparatie.

,,Ik heb dat ding altijd lelijk gevonden, al weet ik best dat smaken verschillen. Het ergste vind ik nog dat mensen van de gemeente een paar jaar geleden naar China zijn gereisd om die lamp daar te bestellen. Hadden we dat niet gewoon hier gekund? Dat heeft natuurlijk weer handenvol geld gekost."

Stoelinga heeft maar weinig op met kunstwerken van overzee in de Delftse binnenstad. Zo zijn ook de blauwwitte lantaarnpalen op het St. Agathaplein hem al vanaf het begin een doorn in het oog. ,,Waarom kunnen we nou niet onze eigen Delftse kunstenaars zulke kunstwerken laten maken", klinkt het geërgerd. ,,Dan hebben we tenminste nog echt Delfts blauw en geen Chinese namaak."

Of het ernstig beschadigde kunstwerk door de gemeente zal worden hersteld, is nog niet duidelijk.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft