Volledig scherm
Vanaf de Lutherse Kerk in Delft wappert nu ook de regenboogvlag. © Jan-Peter de Wit

Lutherse kerk hangt regenboogvlag uit: ‘homostellen wandelen bij ons hand in hand de kerk in’

Na het Delfts stadskantoor en het Gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap Delfland hangt nu ook de protestantse Lutherse Kerk de regenboogvlag uit als tegengeluid tegen de Nashville-verklaring, die als discriminerend voor lhbt’ers wordt gezien.

Predikant Taco Smit twitterde deze week een foto. ,,Woensdagochtend vond ik in mijn brievenbus een regenboogvlag met een hele aardige brief erbij van SHE Delft”, vertelt hij. ,,Er stond in dat de vlag staat voor acceptatie van diversiteit en dat ik ermee laat zien dat ik ieder mens ongeacht afkomst, religie, geaardheid of politieke achtergrond een warm hart toedraag.”

De predikant twijfelde geen moment en hees de vlag. ,,Homostellen wandelen bij ons hand in hand de kerk in”, vertelt hij. ,,Er is wel degelijk ruimte om een zegen uit te spreken over de verbintenis van een homostel, dat zou ik zelf kunnen doen.” Iedereen is volgens hem gelijk. ,,Voor mij is bijvoorbeeld de homoseksuele en transgender medemens net zo goed een kind van God als dat ik dat ben.”

De vlag wappert niet iedere dag. ,,Zondag hang ik hem weer uit”, legt hij uit. ,,Een vlag die te lang blijft hangen, dat is net zoals een schooltas na een eindexamen. Dan gaat de boodschap verloren.” Hoe lang de vlag in top blijft weet de predikant nog niet. De kerkraad neemt hier een beslissing over.

levenslange verbondsrelatie

Eerder sprak de Delftse wethouder Hatte van der Woude (VVD) van onderwijs, jeugd en integratie al over het belang van vrijheid voor homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen en interseksuelen (lhbti). Van der Woude: ,,Delft is een regenbooggemeente. Van ons mag iedereen van iedereen houden. We hebben de regenboogvlag gehesen, maar er moet eigenlijk geen twijfel over zijn... Ook niet op de andere dagen van het jaar, dagen waarop we ook geregeld anti-lhbt geluiden horen.”

De Nashville-verklaring is een vertaling van het Amerikaanse Nashville Statement uit 2017, waarin homoseksualiteit nadrukkelijk wordt afgekeurd. ,,Wij bevestigen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen.

 Het doel van het huwelijk is de verbondsliefde tussen Christus en Zijn bruid, de Kerk, zichtbaar te maken. Wij ontkennen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie. Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren’’, aldus de verklaring. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft