Volledig scherm
Koningsdag 2018 in Delft. © Indebuurt Delft

Mag dat? Eten verkopen op de rommelmarkt tijdens Koningsdag?

Stapels met puzzels, kinderspeelgoed en bakken met kleding: je komt het allemaal tegen op de rommelmarkt op Koningsdag. Aan welke kant van het kleedje je je ook bevindt: van de hele dag onderhandelen krijg je honger en dorst. Hoe zit het eigenlijk met de regels rondom de verkoop van eten en drinken? Mediapartner Indebuurt Delft heeft het uitgezocht.

Op de rommelmarkt van Koningsdag vind je ieder jaar voldoende te eten en drinken. Je kunt een van de cafés induiken of op het terras je tosti verorberen, en ook aan kraampjes die lekkers verkopen is geen gebrek. Zij hebben daar speciaal een vergunning voor aangevraagd. Voor het neerleggen van een kleedje hoef je geen vergunning aan te vragen.

Niet voor commerciële doeleinden

Maar wat als jij een echte keukenprins(es) bent en je zelfgemaakte muffins wilt verkopen? Mag je die dan ook op je kleedje leggen, naast je oude puzzels en houten speelgoed? Ja en nee. De gemeente legt het uit: “Verkopen van eten voor commerciële doeleinden is niet toegestaan op de kleedjesmarkt. Kinderen met zelfgebakken koekjes mogen wel verkopen.” Met andere woorden: ben je van plan dikke winst te maken op je muffins, dan kan je beter inpakken. Je kunt voor de zekerheid je buurjongetje als koopman vragen. Net als met de gewone spullen is de kleedjesmarkt er niet voor de commercie, maar voor de gezelligheid.

Eisen

Er zit nog wel een addertje onder het gras, waarschuwt de gemeente. “Al het voedsel moet voldoen aan de eisen die gesteld zijn door het HACCP.” Dat is een hele rits regels die ervoor zorgen dat je voedsel veilig is om te eten.  

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft