Volledig scherm
© anp

Marja van Bijsterveldt wordt nieuwe burgemeester Delft

Marja van Bijsterveldt wordt de nieuwe burgemeester van Delft. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad vanavond bekend gemaakt. Van Bijsterveldt is een landelijk bekende politicus die tussen 2007 en 2012 staatssecretaris en minister van onderwijs was in de kabinetten Balkenende IV.

Marja van Bijsterveldt volgt Bas Verkerk, die 15 juli stopt na twaalf jaar burgemeesterschap, op. Van Bijsterveldt wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Delft.

Verwacht wordt dat Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart op 2 september 2016 tijdens een bijzondere raadsvergadering wordt geïnstalleerd als burgemeester door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland. 

Carrière
Van Bijsterveldt begon haar bestuurlijke carrière als wethouder in Almere en werd in 1994 op 33-jarige leeftijd in Schipluiden de jongste burgemeester van ons land. In die functie sloot ze nog een  een samenwerkingsovereenkomst met buurgemeente Delft om een annexatie te voorkomen.

De nieuwe burgemeester van Delft staat bekend als een bestuurder met een groot politiek netwerk. Ook wordt ze geroemd vanwege haar sociale vaardigheden en haar toegankelijkheid. 

Sollicitanten
Er waren 20 sollicitanten: 14 mannen en zes vrouwen, variërend in leeftijd van 32 tot 63 jaar. Vier van hen zijn lid van het CDA, één van D66, één van GroenLinks, zes van de PvdA, één van de SP, vijf van de VVD en twee sollicitanten zijn (voormalig) wethouder of hebben een vergelijkbare bestuurlijke functie vervuld.

In samenwerking met indebuurt Delft