De Maxima's oefent in Den Hoorn. V.l.n.r. Aad de Wit, Rob Keijzer, Leo van Battum, Hans Vlaanderen en Ed Zuijderwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
De Maxima's oefent in Den Hoorn. V.l.n.r. Aad de Wit, Rob Keijzer, Leo van Battum, Hans Vlaanderen en Ed Zuijderwijk. © Fred Leeflang

Maxima's: ‘We zijn geen protestband, maar het dorp Den Hoorn gaat ons wel erg aan het hart’

INTERVIEWHet hardnekkige gerucht gaat dat De Maxima's ook bekendheid geniet bij koning Willem-Alexander en zijn vrouw, de naamgeefster van de band uit Den Hoorn die al twee decennia vrolijke muziek speelt.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet bevestigen dat De Maxima's op de Spotify-lijst staat van het Koninkijk Huis. Dat mag de pret bij de vijfmansformatie echter niet drukken. Ze hebben koningin Maxima sowieso 'heel hoog zitten', zo laat de groep weten.

Wereldberoemd in Den Hoorn en omstreken heeft De Maxima's zijn 20-jarig jubileum inmiddels kracht bijgezet met twee lokale protestnummers. Liederen die moeten uitdrukken waar de gemiddelde inwoner zich mee bezighoudt en waarover de ergernis het grootst is, zoals de 'verdozing' van de Harnaschpolder en het centrumplan van Den Hoorn, dat na jaren gesteggel en juridische conflicten maar niet van de grond wil komen.

Geen protestband

,,We zijn geen protestband, maar het dorp Den Hoorn gaat ons wel erg aan het hart", stelt Hans Vlaanderen, een van de oprichters en woordvoerder. Samen met de zestigers Ed Zuiderwijk (zang, akoestische gitaar, staande bas), Rob Keyzer (accordeon, zang), Leo van Battum (bas, akoestische gitaar) en Aad de Wit (drums) vormt de 62-jarige muzikant (zang, elektrische en akoestische gitaar, banjo en mandoline) De Maxima's.

Naar eigen zeggen 'een ervaren, maar nog steeds zeer enthousiaste band van vijf oudere jongeren. Die een veelal obscuur Nederlands en Engelstalig repertoire spelen, maar ook Frans- en Spaanstalige nummers niet uit de weg gaan'.

In samenwerking met indebuurt Delft