Volledig scherm
© ANP

'Medicijnresten moeten uit het water'

Medicijnresten vormen een serieuze bedreiging voor de kwaliteit van het drinkwater. Deskundigen komen vandaag in Delft bijeen om dit probleem aan te pakken.

Huisartsen en apothekers praten vandaag mee op de regionale bijeenkomst in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Juist deze professionals spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van medicijnresten in het water. De problemen ontstaan onder meer doordat patiënten overgebleven medicijnen niet inleveren, maar door het toilet spoelen.

Vervolgens komen de resten in het grondwater en het oppervlaktewater terecht. Dat is slecht voor het waterleven en levert ook een potentieel risico voor de volksgezondheid op. Bovendien wordt het lastiger de kwaliteit van het drinkwater op peil te houden.

Behalve huisartsen en apothekers praten ook vertegenwoordigers van drinkwaterbedrijven, waterschappen en de gemeente over het probleem.

Vergrijzing
De aanpak van het probleem is niet eenvoudig. Zelfs als iedereen zijn overgebleven medicijnen netjes zou inleveren, is de vervuiling nog niet verholpen. Medicijnresten komen ook via de ontlasting en urine terecht in het rioolwater en uiteindelijk in het grond- en oppervlaktewater. In Nederland worden als gevolg van de bevolkingsgroei en de vergrijzing meer medicijnen gebruikt dan ooit.

Eerder werd in de zogenoemde Intentieverklaring Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater aangekondigd het probleem bij de bron aan te pakken. Betrokkenen menen dat het probleem alleen door een gezamenlijke aanpak in de geneesmiddelenketen en de waterzuivering kan worden aangepakt.

In samenwerking met indebuurt Delft