Volledig scherm
Zo moet het stadspark in de Spoorzone eruit gaan zien. De TU Delft gaat aan de ontwikkeling bijdragen. © GRATIS MITS NAAMVERMELDING

Meedenken over de ontwikkeling van de stad levert studiepunten op voor Delftse studenten

Studenten aan de TU Delft worden de komende jaren extra gestimuleerd hun opgedane kennis in te zetten voor concrete projecten in Delft. Ze kunnen daarvoor een beloning krijgen in de vorm van studiepunten.

De TU en de gemeente Delft werken sinds 2016 - toen de twee een convenant ondertekenden - nauw samen op allerlei gebieden. In de komende twee jaar wordt de nadruk gelegd op het samenbrengen van studenten en onderzoekers met inwoners van de stad. Universitair hoofddocent en stadsgeograaf Reinout Kleinhans van de faculteit Bouwkunde is hiervoor aangesteld als education fellow; hij krijgt de taak de kloof te dichten tussen wetenschap en de praktijk.

Bij een aantal bachelor- en mastervakken van de TU worden studenten nu al betrokken bij verbeteringen in Delftse wijken, bijvoorbeeld door hen bewoners te laten interviewen over hun wensen voor de wijk. De studenten zetten dit om in concrete voorstellen.

Verandering van de wijk Tanthof

Zo zijn er het afgelopen jaar tachtig vierdejaars masterstudenten Bouwkunde betrokken geweest bij de beoogde verandering van de wijk Tanthof, die ooit werd opgezet als wijk voor jonge gezinnen, maar nu met sterke vergrijzing kampt. De ideeën van de studenten zijn gedeeld met de bewoners en andere belangstellenden in het stadskantoor.

Dit jaar doen onderzoekers van Bouwkunde een studie naar het klimaat in het nog aan te leggen park in de Spoorzone, nagenoeg de warmste plek van Delft. De studenten krijgen de taak elementen toe te voegen waardoor het park straks toch een verkoelende werking krijgt. Onder meer wordt gedacht aan de aanleg van een fontein.

In samenwerking met indebuurt Delft